Roma holokauszt

Mazsihisz, Fidesz: társadalmi összefogást; hitet tenni a gyűlölet elutasítása mellett

Járóka Lívia szerint a romák szenvedéseinek őszinte és tudományos igényű feldolgozása elősegítheti az európai nemzetek közötti szolidaritást és közvetve a romák társadalmi befogadásához is hozzájárulhat.

2013.08.02 12:33MTI
Fotó: MTI

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) szerint a társadalom legszélesebb rétegeinek összefogására van szükség a rasszizmus elleni küzdelemben - közölte a szervezet elnöke pénteken a roma holokauszt emléknapján.

Heisler András az MTI-hez eljutatott közleményében kegyelettel emlékezett a fasizmus minden áldozatára. Mint írta: tudja, hogy "más vallási meggyőződéssel élnek, mégis az üldöztetés közös traumája ezekben a napokban különösen közelivé teszi" közösségeiket.

A Mazsihisz fontosnak tart megtenni mindent azért, hogy "soha többé ne lehessen kirekeszteni vagy üldözni sem jelenben, sem jövőben senkit cigánysága, zsidósága, svábsága vagy akár magyarsága miatt sehol a világon".

A roma holokauszt emléknapján, amely a kislétai gyilkosság évfordulója és egyben a romagyilkosságok emléknapja is, közös kötelességünk hitet tenni a gyűlölet elutasítása mellett, megismerni és feltárni a múltat, megőrizni az áldozatok emlékét - közölte Járóka Lívia, a Fidesz néppárti európai parlamenti képviselője pénteken.

A politikus az MTI-hez eljutatott közleményében emlékeztetett rá, hogy tavaly írásbeli nyilatkozatot kezdeményezett az Európai Parlamentben, hogy augusztus 2-át az Európai Unió hivatalosan is nyilvánítsa a roma holokauszt áldozatainak európai emléknapjává.

Járóka Lívia szerint a romák szenvedéseinek őszinte és tudományos igényű feldolgozása elősegítheti az európai nemzetek közötti szolidaritást és közvetve a romák társadalmi befogadásához is hozzájárulhat, ennek egyik akadálya éppen a romákkal és történelmükkel kapcsolatos ismeretek hiánya.

Közleményében emlékeztetett rá, hogy a Nemzeti Romaintegrációs Stratégiák Európai Keretrendszere - amelyet a magyar uniós elnökség indított útnak - az eddigi legnagyobb szabású kezdeményezés a romák társadalmi-gazdasági helyzetének javítására, amely a megfelelő politikai akarat és anyagi források mellett képes lehet kézzelfogható javulást elérni az évtized végéig.

A Cigány Világszövetség kongresszusának határozata alapján 1972 óta emlékeznek meg a világ több országában arról, hogy 1944. augusztus 2-án éjjel az auschwitz-birkenaui koncentrációs táborban néhány óra alatt több mint háromezer roma embert gyilkoltak meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.