A cseh titkosszolgálat így látja

A romaellenesség veszélyesebb lehet, mint a szélsőségesek tevékenysége

A cseh lakosság egy részének romaellenes hangulata nagyobb veszélyeket jelenthet az állam biztonságára nézve, mint a kisszámú jobboldali szélsőséges csoport tevékenysége.

2013.07.31 00:29MTI

A Cseh Biztonsági Szolgálat (BIS) legújabb jelentése, amelyben a cseh szélsőségesek idei tevékenységét elemzi, felhívja a figyelmet arra, hogy az elmúlt hónapokban lezajlott romaellenes tüntetéseken a szélsőségeseken kívül nagy számban vett részt a lakosság is. 

A dél-csehországi Ceské Budejovicében és az észak-csehországi Duchcovban is a tüntetők nagyobbik részét "normális civilek" alkották, akik elégedetlenek a lakóhelyükön uralkodó állapotokkal és a roma kisebbséggel kapcsolatos problémák megoldásával - olvasható a jelentésben. 

A BIS szerint "etnikumok közötti feszültségről" van szó, amelyet "határozottan, pragmatikusan és indulatok nélkül" kell megoldani. "Ellenkező esetben fennáll a probléma eszkalációjának a veszélye, s ezzel egyetemben a demokratikus közvélemény egy részében növekedhet a Cseh Köztársaság demokratikus elveibe vetett hittel szembeni bizalmatlanság is" - figyelmeztet a titkosszolgálat. 

Ceské Budejovicében és Duchcovban az utóbbi hónapokban több incidens történt a csehek és a romák között, amelyek következtében mindkét helyen romaellenes tüntetésekre került sor. A tüntetéseket ugyan a szélsőséges szervezetek kezdeményezték, de a résztvevők nagy többségét az elégedetlen helyi lakosok alkották.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.