Közeleg az ítéletidő

Együtt-PM: a kormány továbbra sem tudja garantálni a választások tisztaságát

Az Együtt-PM ismételten felszólította az Orbán-kormányt, hogy minden eszközzel biztosítsa a választások tisztaságát és módosítson a jogszabályokon, mert szerintük a kabinet továbbra sem tud garanciákat adni a voksolások tisztaságára.

2013.08.01 15:49MTI
Bajnai Gordon - Együtt sem fog menni?

Az ellenzéki pártszövetség közleményében Gulyás Gergely fideszes országgyűlési képviselő napközben tartott sajtótájékoztatójára reagált. A kormánypárti politikus kizártnak nevezte, hogy érdemi visszaélések történhetnének a jövő évi voksoláson.

Az Együtt-PM ezzel szemben úgy gondolja, komoly aggodalomra ad okot Pálffy Ilonának, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnökének határon túli szavazatokról tett azon nyilatkozata, amely alapján van esély választási csalásra.

"A kormány összevissza beszél, a választások befolyásolására tett eddigi lépéseit megtapasztalva pedig a kormánytisztviselők becsületszava okkal kevés a magyar polgároknak" - fogalmaznak, hozzátéve: csak olyan választási eljárást fogadnak el, ami a csalás lehetőségét teljes mértékben kizárja.

Az Együtt-PM vasárnap - a 444.hu portálra hivatkozva - azt közölte, hogy Pálffy Ilona a külhonban élő kettős állampolgárok szavazatainak leadásával kapcsolatban a HírTV-ben úgy fogalmazott, hogy azokat eljuttathatja "a választást megelőző 15. naptól az adott országban lévő konzulátusokra, nagykövetségekre. Ott majd lesz egy ilyen postaládának nevezett urna, ahol nem kell semmit sem igazolni, hanem bedobhatja. De bedobhatja akár az egész faluét is, hogyha valakit megbíznak azzal, hogy szedje össze, és vigye már be a konzulátusra, mondjuk Csíkszeredára ezeket a levélszavazatokat, borítékokat. Áthozhatják Magyarországra, ott is fel lehet adni postán."

A választási szövetség akkor arra szólította fel a kormányt, hogy ne trükközzön a választásokon, és ne használja fel politikai játszmájához a külhoni magyarságot.

Gulyás Gergely csütörtökön méltánytalannak, igazságtalannak és valótlan állításoktól hemzsegőnek nevezte azt a vitát, amely a határon túli magyarokra vonatkozó választási eljárási szabályokról szól, mert - mint mondta - semmi ok nincs arra, hogy bárki a visszaélés lehetőségével riogasson.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.