A garanciáknak hála

Fidesz: kizárt az érdemi választási visszaélés a voksolás során

A választási eljárási törvényben rögzített biztonsági garanciák kizárják az olyan választási visszéléseket, amelyek érdemben befolyásolhatnák a szavazás eredményét.

2013.08.01 12:31MTI

A magyarországi állandó lakhellyel nem rendelkező határon túli magyar választópolgárok választási regisztrációja csütörtökön kezdődött. 

Gulyás Gergely, a Fidesz országgyűlési képviselője emlékeztetett: az Alkotmánybíróság januári döntésével egyértelművé tette, hogy a magyarországi lakóhellyel nem rendelkező magyar állampolgárok esetén a regisztráció elengedhetetlen feltétele a választójog gyakorlásának. 

A Fidesz szakpolitikusa szerint a határon túli magyarok választási részvétele biztosítja a nemzet határokon átívelő újraegyesítésének lehetőségét.

A kormánypárti képviselő egyúttal méltánytalannak, igazságtalannak és valótlan állításoktól hemzsegőnek nevezte azt a vitát, amely a határon túli magyarokra vonatkozó választási eljárási szabályokról szól, mert - mint mondta - semmi ok nincs arra, hogy bárki a visszaélés lehetőségével riogasson.
 
"Érdemi visszaélésre ugyanis nem ad lehetőséget" a szabályozás - jelentette ki, majd hozzátette - utalva a kettős állampolgárságról tartott népszavazásra -, hogy szerinte a baloldali ellenzék "a saját szégyenteljes, 2004. december 5-i örökségét eleveníti fel azzal, hogy választási csalás potenciális elkövetőjeként tekint a határon túli magyarságra". 

A határon túl élő magyarok voksolásával kapcsolatos technikai szabályok lebonyolításakor a Fidesz messzemenőkig figyelembe vette szakértők és civil szervezetek véleményét, sőt az MSZP-nek a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumán (KMKF) elhangzott álláspontját is - mondta Gulyás Gergely, aki ezért az esetleges visszaélésekről szóló "rémhírkeltés" abbahagyására kérte a magyarországi ellenzéket.
 
Kitért arra is, szerinte abban minden politikai szereplőnek egyet kell értenie, hogy a határon túli magyarság választási részvétele kizárólag levélben szavazással bonyolítható le. Megjegyezte, az Európai Unióban a 28-ból 24 tagállamban a választójog együtt jár az állampolgársággal, és ezen országok többségében levélben szavazással zajlik a választójog gyakorlása. 

A magyar pedig a legszigorúbb garanciákat tartalmazó szabályozások közé tartozik - közölte a politikus. A Fidesz arra biztatja a határon túli magyarokat, hogy vegyenek részt a magyar közügyekről szóló döntésben - mondta, hozzátéve ugyanakkor, hogy bár a magyarországi lakcímmel nem rendelkező állampolgárok is nagyon fontos tényezői a választási eljárásnak, de rendkívül csekély az esélye annak, hogy kizárólag az ő szavazataik döntsék el a választást.

Kérdésre válaszolva szólt arról is, hogy óriási eredménynek tartaná, ha a határon túli magyar állampolgárok 50 százalék körüli arányban - nagyságrendileg kétszázezren - vennének részt a voksoláson. Ám így is - a magyarországi részvételtől függően - mindössze kettő, legfeljebb három mandátum dőlne el az ő szavazataikkal - fűzte hozzá Gulyás Gergely, aki azt is elmondta, hogy ezeket a voksokat ugyanolyan zártan kell őrizni, ahogyan a külképviseleteken leadottakat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.