Együtt-PM

Korrupció: Polt Péternek vizsgálatot kellene indítania?

"A térségben van pozitív példa az állami korrupcióval szembeni fellépésre, Csehországban a legfőbb ügyész mindent megtesz annak érdekében, hogy felderítsék az ilyen jellegű ügyeket."

2013.07.30 12:28MTI
Fotó: MTI

Polt Péter indítson vizsgálatot az "állami korrupciós ügyekben" - mondta Szabó Tímea, az Együtt-PM szövetség társelnöke a Legfőbb Ügyészség előtt tartott sajtótájékoztatóján kedden.

A független képviselő a vizsgálandó ügyek közé sorolta a földpályázatokat, a trafikpályázatokat, illetve a 85-ös út Csornát elkerülő szakaszára kiírt, a Közgép által elnyert közbeszerzést, amely az eredetileg tervezett 17,5 milliárd forintnak csaknem a duplájába kerül.

Szabó Tímea szerint a Transparency International legutóbbi jelentése is azt mutatja, a magyarok többsége tudja, látja, hogy elhatalmasodott az állami korrupció. A jelentés kimutatja azt, hogy egy szűk gazdasági érdekcsoport a "karmaiban tartja" az államot, amit "Orbán Viktor és a haverjai irányítanak" - mondta.

Hozzátette: a térségben van pozitív példa az állami korrupcióval szembeni fellépésre, szerinte Csehországban a legfőbb ügyész mindent megtesz annak érdekében, hogy felderítsék az ilyen jellegű ügyeket.

Felidézte, hogy nyilvánosságra hozták a zéró korrupciós programjukat, s kormányra kerülésük esetén teljes átláthatóságot hirdetnek. Hangsúlyozta: nem indulhat be úgy egy állami pályázat, hogy annak minden egyes részlete ne kerülne nyilvánosságra, ennek érdekében létrehoznak egy nemzeti adatbázist, amelyben mindenki számára megismerhetőek lesznek ezek az adatok. Emellett a civil kontroll erősítése érdekében antikorrupciós polgárőrséget alakítanának, felülvizsgálnák a földpályázatokat és az érintettek bevonásával a trafikpályázatokat is.

Újságírói kérdésre a pedagógus béremelésről azt mondta, a pedagógusoknak évek óta megalázó munkabérért kell dolgozniuk, őket munkájukhoz méltóan meg kell fizetni, de nem a Fidesz által bejelentett "kamubéremeléssel", amely a pedagógusok számára szerinte valójában nettó bércsökkenés.

Az esemény során aktivisták molinót feszítettek ki a Legfőbb Ügyészség Markó utcai épülete elé, amin az "Állítsd meg a Trafikmaffiát" felirat volt olvasható. Emellett több kisebb táblát tartottak fel, a legfőbb ügyésznek címzett kérdésekkel, köztük olyanokkal, hogy miért nem vizsgálják ki a "trafikbotrányokat", a "kormányzati korrupciót", a "Simicska-közbeszerzéseket", a "földmutyit".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.