Szellem, betű

Polt Péter: csak a törvény számít, a politikai elvárások nem

Teljesen mindegy, milyen elvárásaik vannak a pártoknak az ügyészséggel szemben, az ügyészség a törvények szelleme és betűje szerint teszi dolgát.

2010.12.08 07:20Népszabadság

Ezt mondta Polt Péter legfőbb ügyész a Népszabadság szerdai számában.

Büszke vagyok rá, hogy egy ideig tagja lehettem egy rendszerváltó pártnak, és nem gondolom, korábban sem gondoltam, hogy emiatt ne lennék alkalmas legfőbb ügyésznek - jelentette ki a régi-új legfőbb ügyész.

Hozzátette: egykori Fidesz-tagsága sem gátolja abban, hogy munkáját csakis a törvényeknek alárendelve végezze, ahogy az a törvényben áll.

Azt a kérdést, növeli-e annak az esélyét, hogy Gyurcsány Ferencet vasban vigyék a tömlöcbe, ha Polt lesz a legfőbb ügyész, a Fidesz frakcióvezetője azzal hárította el: nem tudja, mert ő nem bíró - vetette fel az interjú készítője.

(fotó: MTI)


Polt Péter e kérdésre adott válasza szerint az ügyészség a törvényes keretek között, a törvényeknek alávetve végzi a munkáját. Nem megbízatásokat teljesít, nem kíván megfelelni ilyen-olyan elvárásoknak, csak azt nézi, hogy egy esemény vagy cselekmény törvénysértő-e, s ha igen, az eljárás lefolytatása az ügyészség hatáskörébe tartozik-e.

"Eljárásainkban a törvény minden részét, kitételét alkalmazzuk, semmit nem hagyunk figyelmen kívül, de nem is terjeszkedünk túl a törvényi kereteken" - mondta a legfőbb ügyész.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.