Partrendezés közben

Védett partifecskék otthonát semmisítették meg - több milliós kár keletkezett

Védett partifecskék telepeinek részbeni megsemmisítésével több millió forint kárt okoztak ismeretlenek partrendezési földmunkálatok során Tiszapüspökiben.

2013.07.04 17:45MTI

Szabó Zita, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője elmondta: a károkozást a terület természetvédelmi kezelője, a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrszolgálatának egyik munkatársa vette észre a napokban. 

A szakember bejelentette, a Tisza homokos, agyagos partján végzett területrendezési földmunkák során ismeretlenek károsították, illetve megsemmisítették az ott lévő partifecsketelepek egy részét. A Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányságon természetkárosítás bűntett megalapozott gyanúja miatt indult eljárás, ismeretlen tettesek ellen. 

A nyomozás során kiderült: a Tisza partján munkagépekkel távolították el az aljnövényzetet, amelyet azután a partfalra toltak, ennek következtében több mint egy tucat költőüreg semmisült meg a közép-tiszai tájvédelmi körzethez tartozó és Natura 2000 természetvédelmi oltalom alatt is álló területen. A rendőrök szerdán gyanúsítottként hallgattak ki az ügyben egy 65 éves budapesti férfit, a földmunkákhoz használt gépeket pedig lefoglalták. 

A szóvivő hozzátette: az eset részleteit, a további felelősség kérdését, az okozott kár pontos mértékét és értékét szakértők bevonásával, büntetőeljárás keretében vizsgálja a Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság.
 
Monoki Ákos, a nemzeti park illetékes tájegységvezetője az MTI kérdésére elmondta: a partifecske természetvédelmi értéke példányonként 50 ezer forint. Rámutatott arra, hogy Tiszapüspökiben nem ez az első ilyen bűncselekmény: az elmúlt két évben ez a negyedik alkalom, hogy hasonló okból feljelentést tettek. 

Közlése szerint a visszatérő problémát az okozza, hogy a helyi nyaralótulajdonosok a területre vonatkozó természetvédelmi oltalmat figyelmen kívül hagyva időről időre engedély nélkül végeznek, illetve végeztetnek tereprendezési munkákat, vagy próbálnak meg az érintett partszakaszon stégeket, lejárókat, építeni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.