Négyszemközttől plenárisig

A magyar-szlovák kormányfői találkozó után Orbán Strasbourgba indul

Budapesten tárgyal ma délelőtt Robert Fico szlovák kormányfő Orbán Viktor miniszterelnökkel. Orbán Viktor ezután Strasbourgba indul, ahol felszólal az Európai Parlament Magyarországgal foglalkozó vitájában.

2013.07.02 11:44MTI
Fotó: MTI

A négyszemközti tárgyalás után a magyar és a szlovák kormány több tagja is részt vesz az Országházban tartandó plenáris egyeztetésen, majd kétoldalú megállapodásokat írnak alá.

Magyarország és Szlovákia egymáshoz fűződő viszonya a politikai és személyes bizalmon nyugszik - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök kedden Budapesten, a magyar-szlovák kormányzati csúcstalálkozót követő sajtónyilatkozatában. A két kabinet képviselői több kétoldalú megállapodást is aláírtak, amelyek Orbán Viktor szavai szerint új fejezetet nyitnak a két ország közös történetében.

A magyar és a szlovák kormány megállapodott arról, hogy 2014 és 2020 között 25 új határon átvezető utat nyitnak meg, a meglévő határátkelők közül többet akadálymentesítenek, illetve felújítanak, valamint közös bizottságot hoznak létre a határ menti közösségi közlekedés újraindítására.

Emellett döntés született a két ország áram-, illetve gázvezetékeinek összekapcsolásáról is - tette hozzá a magyar miniszterelnök.

Orbán Viktor elmondta, arról is tájékoztatta Robert Fico szlovák kormányfőt, hogy a sátoraljaújhelyi két tannyelvű és a békéscsabai szlovák nyelvű iskola felújítására a magyar kormány a legutóbbi ülésén jelentős összeget szavazott meg, mert "a magyarországi szlovák kisebbség fontos szerepet játszik a két ország bizalomra épülő kapcsolatában".

Eredményes, sikeres évek várnak Magyarországra és Szlovákiára, a közép-európai országoknak pedig az eddigieknél is szorosabban kell együttműködniük - mondta Robert Fico szlovák miniszterelnök kedden Budapesten.

A magyar és a szlovák kormány tagjainak tanácskozását követő parlamenti sajtótájékoztatón Robert Fico kiemelte: Magyarországon és Szlovákiában eltér egymástól a hozzáállás a válsághoz, ahogyan az arra adott megoldások is, ezért fontos a tapasztalat- és információcsere a két ország között.

A szlovák kormányfő üdvözölte, hogy Magyarország átvette a visegrádi csoport elnökségét, és úgy értékelte, a magyar elnökség biztosan ötletgazdag és innovatív lesz.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.