Trafik

Megnyitottak a nemzeti dohányboltok - összefoglaló

Több mint ötezer nemzeti dohánybolt nyílt meg hétfőn, és július 15-étől már csak ezekben lehet dohányárut kapni Magyarországon.

2013.07.01 20:57MTI

Vegyes fogadtatás

Az MSZP, a Jobbik és a Demokratikus Koalíció szerint is a Fideszhez közel állókat hozták helyzetbe a trafikokkal. A Fidesz-székház előtt este tartott demonstráción Magyarország "ipari méretű lenyúlásával" vádolta meg a kormányfőt Bajnai Gordon, az Együtt-PM szövetség vezetője. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Vám- és Pénzügyőri Igazgatóságai szinte valamennyi engedélykérőnek kiadták a trafikok nyitásához szükséges működési engedélyeket, így a vámhatóság részéről nincs akadálya a trafikok július elsejei nyitásának. A hivatalhoz a legutóbb közzétett adatok szerint 5310 engedélykérelem érkezett, ebből 5258 engedélyt már ki is adott a NAV.

Légrádi Petra, a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit (NDN) Zrt. marketing- és kommunikációs vezetője az MTI érdeklődésére elmondta, hogy 5297-en vállalták a július elsejei nyitást, és ezt a zrt. ellenőrzi is.

Az első trafikpályázati szakaszban érvénytelennek minősített 1417 helyen nem mozgó árusítással, hanem - a vonatkozó törvénymódosítás által biztosított lehetőségnek megfelelően - ideiglenes kijelöléssel rendezhető a dohánykereskedelem - közölte Légrádi Petra. Ennek az a módja, hogy a polgármesterek neveznek meg jelöltet az eddig működő árusítók közül, elfogadásukról a törvény értelmében a zrt. hozza meg a döntést - tette hozzá.

A dohánytermék-kiskereskedőknek nyilvántartást kell vezetniük a készletükről és forgalmukról, és elektronikus úton legalább naponta el kell küldeniük a NDN Zrt.-nek. Az erről szóló kormányrendeletre hétfőn hívta fel a a figyelmet az NDN.

A Demokratikus Koalíció hétfőn jelképesen szobrot állított Lázár Jánosnak a Fidesz Lendvay utcai székháza mellett. Varju László mindezt azzal indokolta, hogy Miniszterelnökséget vezető államtitkár a "legnagyobb trafikmutyigyáros".

A sajtótájékoztató előtt a székház oldalsó kerítésére egy, Lázár Jánost futballistafelszerelésben ábrázoló fotómontázst akasztottak, ahol a mezen és a nadrágon a nemzet trafikosa felirat volt olvasható. A képre Varju László később úgy hivatkozott, mint az államtitkárnak állított szoborra.

A független országgyűlési képviselő a nemzeti dohányboltok indulása kapcsán azt mondta, Lázár János mindent elkövetett annak érdekében, hogy a kisvállalkozók egy jelentős része csődbe menjen, közben pedig a Fideszhez közel álló személyiségek minél gazdagabbakká váljanak.

Kijelentette: a trafikpályázattal "ötezer Fidesz-pontot" hoznak létre az országban.

A Jobbik szerint "mutyitender" eredményeként kezdték meg működésüket hétfőn a nemzeti dohányboltok.

Botrányokkal kikövezve

Egy hosszú és meglehetősen botrányos pályáztatás után életbe lépett a nemzeti dohányboltok rendszere - mondta Volner János hétfőn sajtótájékoztatón a Nemzeti Dohánykereskedelmi Zrt. budapesti székháza előtt.

A Jobbik alelnöke úgy fogalmazott: a "nagy mutyitender" győztesei a kormány közeli vállalkozói körök és a nagyvállalatok lettek, nem pedig az történt, amit a kormány kommunikált.

Azt mondta, a kormány a magyar kis- és középvállalkozások megsegítését emelte ki a trafiktörvény kapcsán, ezzel szemben a saját párt közeli vállalkozói körét hozta helyzetbe, illetve különböző multinacionális nagyvállalatoknak, üzletláncoknak kedvezett, akik több száz dohányboltot nyitottak és ezzel hozzájuk összpontosul majd a vásárlóerő a magyar kisvállalkozók helyett.

Az MSZP szóvivője szerint az Orbán-kormány a többszörösét vette el az emberektől annak, amit a rezsicsökkentéssel visszaad. Török Zsolt erről hétfői sajtótájékoztatóján beszélt egy olyan VI. kerületi nemzeti dohánybolt előtt, amely még nem nyitott ki, és amelyet elmondása szerint egy bajai cég fog üzemeltetni.

A szocialista politikus kijelentette: a trafikügy példa arra, hogyan veszi el a kormány tízezrek munkahelyét, megélhetését, és segíti a Fideszhez közel állókat.

Magyarország "ipari méretű lenyúlásával" vádolta meg a kormányfőt az Együtt-PM választási szövetség vezetője a szervezet hétfői, a Fidesz Lendvay utcai székháza előtt tartott demonstrációján.

"Hazánk ipari méretű lenyúlása Orbán Viktor tudtával és szándéka szerint történik" - jelentette ki Bajnai Gordon.

A volt miniszterelnök a néhány száz tüntető előtt elmondott beszédében azokra a hírekre utalt, amelyek szerint a jelenlegi kormányfő, még ellenzékben, külföldi nagykövetek előtt arról beszélt, ne azt figyeljék, amit mond, hanem azt, amit csinál.

"Ön, miniszterelnök úr, trafiklopást és földrablást csinál, ezek árulják el önt, ezek az ön beismerő vallomásai" - mondta.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.