Önkényuralmi jelképek

Maradjon vagy ne a Btk.-ban a vöröscsillag?

Az MSZP szerint nem az önkényuralmi jelképekkel, hanem azok használati módjával van gond; a Fidesz viszont nem kívánta kommentálni, hogy az Emberi Jogok Európai Bírósága kedden közzétett határozata szerint sérült Vajnai Attila, a Magyarországi Munkáspárt 2006 alelnökének joga a szabad véleménynyilvánításhoz, amikor önkényuralmi jelkép használata miatt elítélték.

2008.07.08 19:18MTI

Nem önmagával az önkényuralmi jelképekkel, hanem azok használati módjával van gond - mondta Bárándy Gergely, az MSZP országgyűlési képviselője az MTI-nek. Úgy fogalmazott: "Egyetértek azzal a gondolkodási iránnyal, amit az európai bíróság követ, hogy nem önmagukban a jelképeknek van jelentősége, hanem a jelképek használati módjának van jelentősége".

Bárándy Gergely szerint a jelenlegi szabályozás szerint az egyik sörgyártót is eljárás alá lehetne vonni önkényuralmi jelkép használata miatt és azt a trafikost is, aki Puskás Öcsi mezét árulja, hiszen a korabeli válogatott mezen is volt egy vörös csillag. A képviselő elmondta: korábban javasolta, hogy a gyűlöletbeszéddel kapcsolatos javaslatába ez is kerüljön be, azaz ne önmagában az önkényuralmi jelképek közszemlére tétele legyen bűncselekmény, hanem ezt a gyalázkodás tényállásába vonják be. Mint mondta, az ítélet nem helyezte hatályon kívül a magyar jogszabályt és nem jelent jogalkotási kötelezettséget Magyarország számára. Hozzátette: jogalkotási kötelezettséget annyiban jelent ez az ítélet, hogy Magyarországnak meg kell őriznie "nemzetközi szalonképességét", eleget kell tennie nemzetközi kötelezettségeinek. Arra a kérdésre, hogy az MSZP kezdeményezi-e a törvény módosítását, Bárándy Gergely elmondta, előbb át fogják tekinteni az ítéletet.

Gulyás József
, az SZDSZ ügyvivője osztja Lövétei István alkotmányjogász érvelését, amely szerint az európai emberi jogok egyezménye alapján kimondható, hogy Vajnai Attila nem marasztalható el azért, mert ötágú vörös csillagot hordott a ruháján. Hozzátette, hogy a Btk. alapján viszont büntethető a cselekedet, tehát a hatályos magyar jog és a nemzetközi jog között olyan ellentét van, amelynek feloldására véleménye szerint felül kellene vizsgálni a büntető törvénykönyv vonatkozó rendelkezését.

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy ebben az ügyben nem szabad "lendületből hozott döntésekkel" hozzányúlni a jogszabályhoz, mert a szimbólumok használata sérthet egyfajta társadalmi érzékenységet. Hozzátette, hogy vitatott szimbólumokat szerinte az elmúlt években elsősorban a szélsőjobboldal használt az utcai tömegrendezvényeken, és ezek a szimbólumok nem egyszerűen megosztóak, hanem félelemkeltőek.

A Fidesz véleményét tolmácsolva Havasi Bertalan sajtófőnök annyit közölt: nem kívánnak bírósági ítéletet kommentálni.

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) szerint nincs jobboldali és baloldali szélsőség, hanem csak szélsőség van, s ez elutasítandó, bármilyen formájában jelenik is meg - közölte Rétvári Bence, országgyűlési képviselő. A politikus azt mondta, a KDNP nem fogja megszavazni, hogy a büntető törvénykönyvből vegyék ki a vörös csillaggal kapcsolatos büntetőjogi szankcionálást, és ha valamikor a parlamenti többség ezeket megszünteti, akkor az nem jelent mást, mint a "Magyarországon megnyomorított több száz ezer ember, és a világban megnyomorított mintegy százmillió ember jogfosztásának utólagos legitimálását".


A politikus azt hangsúlyozta: semmiképpen nem kötelező e döntés nyomán a magyar jogszabályokat megváltoztatni, s ezt nem is szabad. Rétvári Bence megjegyezte: a strasbourgi bíróság mostani döntése elfogadhatatlan. Mint mondta, reméli, hogy a testület hozzáigazítja ítélkező gyakorlatát a kelet-európai jogfosztottak millióinak kegyeleti jogához.

Az MDF egyelőre nem nyilatkozott az ügyben.

Thürmer Gyula, a Magyar Kommunista Munkáspárt elnöke (ebből a szervezetből kivált társaival alakította meg három éve jelenlegi politikai formációját Vajnai) az MTI megkeresésére azt közölte: üdvözli a bírósági döntést. Kérdésre válaszolva elmondta: pártja emblémájában eredetileg szerepelt a vörös csillag, amelyet éppen a másfél évtizeddel ezelőtt elfogadott, a tiltott önkényuralmi jelképekről szóló törvény megszületése miatt töröltek onnan.

Mint hozzátette, jelenleg nem foglalkoznak azzal, hogy visszaemeljék jelképeikbe a vörös csillagot, a kérdést az ügy végleges lezárulta után vizsgálják meg. A strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága megítélése szerint Vajnai, aki politikus, azért döntött a vörös csillag nyilvános viselése mellett, mert így akarta kifejezésre juttatni politikai nézeteit. A bíróság elismeri, hogy a kommunizmus alatt elkövetett közismert és tömeges emberi jogi jogsértések hiteltelenné tették a vörös csillagot, és ilyen jelkép nyilvános használata rossz érzeteket kelthet a múltbeli áldozatokban és hozzátartozóikban.

Az indoklás szerint csaknem két évtizeddel a pluralizmusba történt átmenet után Magyarország szilárd demokráciának bizonyult és nincs arra utaló bizonyíték, hogy reálisan fennállna a kommunista diktatúra visszaállításának veszélye. Márpedig a vörös csillag által keltett rossz érzetek - bármennyire is érthetőek - önmagukban nem szabhatnak korlátot a véleménynyilvánítás szabadságának.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.