Négypárti javaslat

Legyen május 1-je a magyar-horvát barátság napja!

A magyar képviselők indítványa szerint a barátság napját minden évben felváltva ünnepelnék egymás országaiban. Az első közös ünnepség Szigetváron, Zrínyi Miklós küzdelmének helyszínén lenne.

2013.06.26 17:54MTI
Fotó: MTI

A magyar-horvát barátság napjává nyilvánítaná május 1-jét, a költő, hadvezér Zrínyi Miklós születésnapját két kormánypárti és két ellenzéki képviselő.

Csóti György (Fidesz), Móring József Attila (KDNP), Göndör István (MSZP) és Novák Előd (Jobbik) szerdán benyújtott határozati javaslata kimondaná azt is: a magyar Országgyűlés üdvözli azt a horvát szándékot, hogy a horvát parlament, a szábor is nyilvánítsa május 1-jét a horvát-magyar barátsága napjává.

A magyar képviselők indítványa szerint a barátság napját minden évben felváltva ünnepelnék egymás országaiban. Az első közös ünnepség Szigetváron, Zrínyi Miklós küzdelmének helyszínén lenne.

A magyar és a horvát nemzet július 1-je, a horvát EU-csatlakozás után "ismét egy unión belül, az Európai Unióban keresi érdekérvényesítési lehetőségeit" - írták indoklásukban a politikusok, hangsúlyozva, hogy Magyarország és Horvátország között nincs semmilyen alapvető ellentét, a két ország érdekei egybeesnek a közép-európai térségben és az egész kontinensen.

Horvátország július 1-jén 28. tagállamként csatlakozik az Európai Unióhoz.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.