Beszámoló a szakmai eredményekről

Az alapvető emberi jogoktól a multikulturalitásig - első kézből

A Schola Europa gazdag szakmai és emberi tapasztalatokkal tért haza a békéscsabai Ruhama Alapítványnál tartott műhelytalálkozóról. (X)

2013.06.21 03:52Schola Europa

A Schola Europa a TÁMOP 2.2.4/11-1 pályázat keretében 10 alkalommal szervezett műhelytalálkozót Békéscsabán. A Fundatia Ruhamával való együttműködés célja az volt, hogy átadják, kicseréljék tapasztalataikat annak érdekében, hogy a romániai alapítvány is megismerje és használni tudja a Schola Europa által akkreditált case manager (ifjúságsegítő esetmenedzser) munkakörét, szükséges kompetenciáit.

A case managernek, mint a valamilyen szempontból hátrányos, nehéz, munkához nem jutó emberek, fiatalok segítő-specialistájának, ismerősen kell mozognia a társadalom perifériájára kerülő vagy onnan induló emberek világában.

Az utolsó műhelytalálkozóra május 24-én került sor, melynek keretében több témakör is napirendre került. Elsőként csoportfoglalkozás keretében átbeszélték az Emberi jogok egyetemes nyilatkozatát, azt a 30 pontot, ami - elvileg - minden ember alanyi joga. Az alapítvány által delegált résztvevők csoportokra osztva, egyenként 5-6 jogot mutattak be a társaiknak olyan módon, hogy nemcsak az adott cikkely lényegét (magyarul és románul) mondták el, hanem ezt saját tapasztalatokkal, személyes élményekkel, a mai romániai helyzetből vett példákkal is alátámasztották, emiatt a műhelytalálkozó magyarországi résztvevői számára is sok újdonsággal szolgált ez az alkalom.

Másik fő téma az interkulturalitás-multikulturalitás volt. Ezek a fogalmak különösen jelenvalók Románia, de szűkebb értelemben a Ruhama életében is, hiszen elsősorban a cigány származású és ezen belül gyakran a magyar anyanyelvű kisebbségből kerülnek ki a kliensei (és olykor a saját munkatársai is). A műhelytalálkozókon megismert, eredetileg román és magyar anyanyelvű résztvevők esetében is igen gyakori a kétnyelvűség. Az interkulturális társadalom-multikulturális ország címmel tartott eseményen többek között olyan, a résztvevők saját identitását feltérképező és tudatosító gyakorlatokat végeztek, amelyek által kirajzolódott előttük, hogy milyen sokrétű összetevője van, nemcsak egy országnak/társadalomnak/csoportnak/közösségnek, de egy embernek is: azaz saját magunknak, és hogy ezek az egyes, személyes családi életünkből származó tudások, történetek, mítoszok mennyire meghatározzák a mai életünket. Így a gyakorlatok által nemcsak jobban megismerték, de jobban meg is értették egymást és gazdagabbak lettek egy olyan szemléletmóddal is, ami által a továbbiakban még nyitottabbakká válnak - nem csak a munkájuk során - mások felé.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.