Pedagógusnap

Úton van a pedagógusok demonstrációja

A felvonulók néhány százan vannak, nemzeti színű és európai uniós zászlókat visznek.

2013.06.02 16:47MTI
Fotó: MTI

Dobpergés közepette elindult a pedagógusok demonstrációja az oktatási államtitkárság épülete felé vasárnap délután a budapesti Eötvös József térről, miután megkoszorúzták a tér névadója, az első magyar vallás- és közoktatásügyi miniszter szobrát. A pedagógusnapi demonstráció a Lánchíd pesti hídfőjétől az Emberi Erőforrások Minisztériumának a köznevelési államtitkárságot is magában foglaló Szalay utcai épülete felé tart az Akadémia és a Honvéd utcán keresztül.

A tervek szerint itt beszédek hangzanak majd el, illetve átadják az államtitkárság képviselőinek a követeléseiket összefoglaló petíciót, valamint egy szál sárga rózsát.

A vonuláson részt vesz a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetén (PDSZ) kívül a Hallgatói Hálózat, a Hálózat a Tanszabadságért, a Humán Platform, a Középiskolai Hálózat, a Liga Szakszervezetek, az Oktatói Hálózat és a Szülői Hálózat.

A felvonulók több százan vannak, nemzeti színű és európai uniós zászlókat visznek. Molinójukon egyebek mellett a "Ha az iskola nem működik, semmi sem működik", valamint Oktatói Hálózat felirat olvasható, tábláikon pedig többek között a Vigyázz, önálló vélemény!, a "Mert cinkosok közt vétkes, aki néma", illetve az "A szó veszélyes fegyver, és van, aki fegyvertelen" feliratok olvashatók.

A PDSZ sárga színű zászlóin látható továbbá 18 "oktatás" felirat, amelyeket felülről lefelé haladva egyre kisebb betűkkel írtak fel. Ugyancsak a PDSZ osztott ki a felvonulók között sárga láthatósági mellényeket, amelyek hátuljára az "Építsd a jövőt, költs az oktatásra most!" szlogent nyomtatták.

Mendrey László, a PDSZ elnöke az indulás előtt az MTI-nek elmondta: azért demonstrálnak, mert a köznevelési és felsőoktatási rendszer átalakításával kapcsolatban több fenntartásuk van. Ezek között említette egyebek mellett a Pedagógus Kar létrehozását, amelynek vezetője az oktatást felügyelő mindenkori miniszter, szerinte ezzel azonban a szakmai egyeztetést korlátozták.

További kritikájaként fogalmazta meg a hallgatók "röghöz kötését", valamint azt, hogy a szakképzésben végzettek sem biztos, hogy találnak maguknak munkát, hanem át kell magukat képezniük tanulmányuk befejezése után ahhoz, hogy elhelyezkedjenek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.