Pedagógusnap

MSZP: csak a tanároknak köszönhetően működik még az oktatási rendszer

A tanárokat, a szakfelügyelők és a kamarák úgy ellenőrzik, hogy "még a szoknyájuk hosszát is" vizsgálják, és olyan dolgokat kérnek tőlük, amiket lehetetlen teljesíteni.

2013.06.02 12:59MTI
Fotó: MTI

Csak a pedagógusoknak köszönhető, hogy "a Fidesz okozta káoszban" még működik az iskolai és az óvodai oktatási rendszer, figyelnek a gyermekekre, oktatják őket még akkor is, ha egzisztenciájuk és egészségügyi állapotuk az elmúlt három évben folyamatosan romlott - hangoztatta Kunhalmi Ágnes, az MSZP elnökségi tagja vasárnapi sajtótájékoztatóján, Budapesten.

Az ellenzéki párt politikusa ezért köszönetét fejezte ki valamennyi tanárnak és tanítónak.

A politikus azt mondta: a kormány három éve hitegeti, átveri és becsapja a dolgozókat, szorongóvá, görcsössé teszi a pedagógusokat, akik a hátukon cipelve viszik azt az oktatási rendszert, amit a Fidesz rájuk szabadított, annak ellenére is, hogy az oktatási államtitkár a kormánnyal együtt "bohócnak nézi és nevezi őket".

Kunhalmi Ágnes szerint az elmúlt 23 évet tekintve most vannak a legrosszabb helyzetben a pedagógusok, mert a Fidesz-kormány alatt nőtt a munkaterhelésük, csökkent a bérük, többeket elbocsájtottak. A tanárokat, a szakfelügyelők és a kamarák úgy ellenőrzik, hogy "még a szoknyájuk hosszát is" vizsgálják, és olyan dolgokat kérnek tőlük, amiket lehetetlen teljesíteni.

Álláspontja szerint Orbán Viktor miniszterelnök és kormánya csak hitegeti a pedagógusokat az életpálya-modell bevezetésével, mert az elmúlt három évhez hasonlóan még most is csak feltételes módban beszél róla, és az ország gazdasági helyzetétől teszi azt függővé.

Az MSZP-s politikus úgy véli, a Fidesz kampányt akar csinálni a béremelésből is, amelyről nem tudni, hogy szeptembertől vagy jövő januártól vezetnének be, és - mint fogalmazott - félő, hogyha újra kormányra kerülnének, ezt az intézkedést is pár hónap múlva visszavonnák.

Kunhalmi Ágnes azt mondta: csak az MSZP az, amely megtartotta a béremelésre tett ígéretét, és arra szólította fel a Fideszt, zárkózzon fel ehhez, ne a pedagógusok kirúgásából akarják fedezni a feltételes módban hangoztatott béremelést, és azt ne csak pár hónapra adják majd meg.

Az MSZP elnökségi tagja azt mondta, ha 2014-ben újra kormányra kerülnek, modern pedagógiai kultúrát és módszert, stabil oktatási- és rendezett bérrendszert, valamint "szorongás- és görcsmentes" oktatáspolitikát teremtenek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.