A lista eredetét firtatja a párt

III/III-as lista, LMP: honnan van pontos információja a kormánynak?

Schiffer András, az LMP társelnöke írásbel kérdéssel fordul a közigazgatási és igazságügyi miniszterhez, hogy megtudja, a kormány miféle lista alapján tervezi megvonni az egykori állampárti ügynökök és örököseik nyugdíjpótlékát.

2013.05.20 14:26MTI
Fotó: MTI

Schiffer András független parlamenti képviselő az MTI-nek elküldött hétfői közleményében azt írta: az állampolgároknak joguk van tudni, honnan vannak pontos adataia kormánynak arról, kik az egykori III/III-as ügynökök, milyen listákból és szempontrendszer alapján szemezget a nyugdíjpótlékok kapcsán a minisztérium, és támogatja-e a kormány az állambiztonsági múlt feltárására vonatkozó harmadik LMP-s törvényjavaslat parlamenti megtárgyalását. 

Az LMP társelnöke úgy fogalmazott: a politikai elit a rendszerváltás óta, a második Orbán-kormány pedig - ígéreteivel szemben, a LMP sorozatos próbálkozásai ellenére - három éve adós a megnyugtató megoldással az aktanyilvánosság ügyében. A hatalom kénye-kedve szerint és a nyilvánosság elől elzárt listákból szemezgethet a politikai haszonszerzés érdekében - tette hozzá. 

Rétvári Bence, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára vasárnap a Hír Televízió híradójának beszélt arról, hogy több mint száz egykori III/III-as ügynöktől, illetve örökösétől vonja meg a kormány a nyugdíjpótlékot. A kormánypárti politikus azt mondta: a tárcán belül felállított bizottság körülbelül ezer olyan embert vizsgált meg, aki még a kommunista rendszerben kapott állami kitüntetést, és emiatt nyugdíjpótlékra jogosult. 

A testület azoktól vonja meg a havi 8 ezertől 16 ezer forintig terjedő juttatást, akik szerepet játszottak az 1945 és 1949 közötti demokratikus államrend leépítésében, az 1956-os forradalom leverésében, illetve politikai vezetők voltak a szocializmus alatt, vagy titkosszolgálati múltjuk van. 

A Hír Televíziónak Rétvári Bence azt mondta: a szakértői bizottság megállapította, hogy a vizsgált körülbelül ezer ember közül 109-en váltak méltatlanná erre a nyugdíjpótlékra azáltal, hogy titkosszolgálati múltjukra derült fény. Számukra a következő napokban postázzák azokat a határozatokat, amelyek megvonják ezt a pótlékot. 

Ezután az érintettek augusztustól kezdve már nem kapják azt a nyugdíjkiegészítést, amit elvileg kitüntetésük alapján, de nyilvánvalóan titkosszolgálati tevékenységükkel összefüggésben, III/III-as kötelékben, járt nekik - mondta.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.