78 éves volt

Deák Ferenc grafikusművész elhunyt

Hosszan tartó betegség után, 78 éves korában pénteken meghalt Deák Ferenc Munkácsy-díjas grafikusművész.

2013.05.03 18:32MTI

A könyvtervező, grafikus 1935-ben született a romániai Kökösön, 1952 és 1958 között a kolozsvári Ion Andreescu Képzőművészeti Főiskolára járt, mesterei közt tudhatta Kádár Tibort és Erdős Tibort.
 
A romániai magyar folyóirat- és könyvgrafika egyik legtöbbet foglalkoztatott és legsokoldalúbb személyisége volt. Deák Ferenc 1963-tól a Romániai Képzőművészek Szövetsége, 1993-tól a Barabás Miklós Céh, 2002-től a MAOE és a Magyar Grafikusművészek Szövetsége tagja volt. 

Rajztudása és stílusérzéke, elméleti és gyakorlati fölkészültsége több száz irodalmi mű, tankönyv és időszaki kiadvány megtervezésében és illusztrálásában gyümölcsözött - olvasható az Artpoltal.hu életrajzában. A művésznek 1967 és 1995 között a Kriterion, a romániai nemzetiségi kiadó grafikai szerkesztőjeként döntő szerepe volt a könyvsorozatok, kiadványok grafikai arcélének kialakításában. 

Ő tervezte meg a Kriterion jellegzetes emblémáját, a nyitott könyvet formázó Pegazust. Deák Ferenc 1995-től volt a szegedi Mozaik Kiadó grafikusa, művészeti tanácsadója és a Tisza-parti városban is élt. Önálló grafikai alkotásain (tusrajzok, akvarellek, rézkarcok) a szürrealizmussal rokon képalkotás útját követte.
 
Az ex libristől a könyvillusztráción és az önálló grafikán át a festett kazettás famennyezetig szinte minden műfajban dolgozott. Munkássága elismeréseként több díjat is átvehetett, köztük 2000-ben a Munkácsy-díjat, majd 2003-ban a román kulturális minisztérium nemzeti nagydíját.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.