Üdvözlik a Fradi-kampányt

A futballklubokkal együtt lépne fel a rasszizmus ellen az emlékközpont

Kedden több civil szervezet is kifogásolta, hogy a rendőrség nem gyűlölet-bűncselekményként kezeli az ügyet.

2013.04.30 14:40MTI

A Holokauszt Emlékközpont üdvözli és támogatja a Ferencvárosi Torna Club (FTC) rasszizmus ellen indított kampányát, egyúttal szakmai segítséget ajánl, hogy a futballklubokkal közösen dolgozzanak ki programot a szurkolók antiszemita megnyilvánulásainak megelőzésére.

A Holokauszt Emlékközpont kedden az MTI-hez eljuttatott közleményében felháborodását fejezte ki a hétvégi FTC-Videoton mérkőzés után a Raoul Wallenberg Alapítvány elnöke, Orosz Ferenc elleni durva, tettlegességig fajuló támadás miatt. Az eset nyomán az emlékközpont elsősorban a sportban megjelenő gyűlöletbeszéd és vandál viselkedés elleni leghatározottabb fellépést sürgeti.

Közölték: mélyen elítélik a rasszizmus minden formáját, különösen az antiszemitizmust, "amely a múlt évszázadban több mint félmillió honfitársunk életének kioltásához vezetett".

Április közepén - a tavaly szeptemberihez hasonló - kirekesztés elleni kampányt indított a Ferencváros. A kezdeményezéshez egy videó is készült, amelyen a zöld-fehérek labdarúgói és edzője felhívták a drukkerek figyelmét arra, hogy rendkívül rossz érzés, amikor barátjukat, csapattársukat sértegetik bőrszíne vagy vallása miatt. A fővárosi klubot többször is megbüntette az MLSZ fegyelmi testülete szurkolóinak gyűlöletkeltő, rasszista megnyilvánulásai miatt.

Orosz Ferenc, a Raoul Wallenberg Egyesület elnöke hétfőn számolt be az MTI-nek arról, hogy vasárnap egy futballmeccsen szidalmazták, majd eltörték az orrcsontját. Elmondta: többen Mussolinit éltető szólamokat, illetve "Sieg Heil!"-t kiabáltak, és amikor egy idő után rájuk szólt, hogy hagyják abba, megfenyegették, és "zsidó kommunistának" nevezték. A mérkőzés után két férfi az útjába állt, majd egyikük azt mondta, "csak azért is Sieg Heil!", a másik pedig megütötte.

A második világháború alatt magyarországi zsidókat mentő svéd diplomata nevét viselő egyesület vezetője az MTI-nek azt mondta: úgy gondolja, hogy az őt ért atrocitás gyűlölet-bűncselekménynek számít. Az Országos Rendőr-főkapitányság hétfőn azt közölte: súlyos testi sértés gyanújával indított nyomozást ismeretlen tettes ellen a XIV. kerületi rendőrkapitányság Orosz Ferenc bántalmazása ügyében. Kedden több civil szervezet is kifogásolta, hogy a rendőrség nem gyűlölet-bűncselekményként kezeli az ügyet.

Feldmájer Péter, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének elnöke a társadalmi intolerancia megnyilvánulásának nevezte az esetet. A Wallenberg egyesület, Martonyi János külügyminiszter és Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter is felháborodását fejezte ki, Pintér Sándor belügyminiszter pedig biztosította a kormány tagjait arról, mindent megtesz, hogy kézre kerítsék az elkövetőt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.