Szolnoknál jövő hét elejére várják a tetőzést

Tiszafürednél tart a tiszai árhullámcsúcs

A Tisza árhulláma jelenleg Tiszafüred térségében tetőzik, Kisköre alatt még lassú, napi 1-5 centiméteres áradás figyelhető meg, Szolnoknál a mostani 863 centiméteres vízszint még várhatóan néhány centimétert emelkedik.

2013.04.20 15:50MTI

A térségi vízügyi igazgatóság védelemvezető-helyettese, Horváth Béla tájékoztatása szerint a Közép-Tiszán Szolnoknál a legmagasabb vízállást 2000 áprilisában rögzítették 1041 centiméterrel. Hat évvel később szintén 10 méter feletti értéket, 1013 centimétert, míg 2010-ben 954 centimétert mutatott a vízmérce.
   
A Hármas-Körösön Szarvas térségében napi 10 centiméter közeli az apadás, a Hortobágy-Berettyón szintén csökken a vízszint, a vízfolyás felső szakaszán napi 3-5, alsó szakaszán napi 10 centiméter körüli apadás várható.
   
A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság összesen mintegy 560 kilométer hosszú védvonalszakaszon, illetve a Hanyi-tiszasülyi és Nagykunsági árvízi tározók védvonalain tart fenn árvízvédelmi készültséget. Harmadfok 428 kilométeren van érvényben, többek között a Hortobágy-Berettyó jobb partján, Karcagtól Túrkevéig, a Hármas-Körös jobb partján, a Kunszentmártontól a torkolatig, a Tiszán Kisköre és Csongrád között, valamint a Zagyva mindkét partján Szolnoktól Újszászig a Tisza visszaduzzasztó, ezáltal vízszint-emelő hatása miatt. Az árvíz elleni védekezésben pénteken több mint ezer ember vett részt.
   
A tavaszias időjárás hatására egy nap alatt 950 hektárral csökkent, így 20 ezer hektár alá esett a belvizes terület nagysága a Közép-Tisza vidékén. A szivattyútelepek csökkenő igénybevétele miatt több szakaszon mérsékelték a védelmi készültséget. Az elmúlt egy nap alatt 39 torkolati szivattyútelep és 19 mobil szivattyú több mint 2 millió köbméter vizet emelt át a befogadókba.
   
Az árvíz elleni védekezés és a belvízmentesítés mellett immár a vízkészlet megőrzésére is összpontosít a térségi vízügyi igazgatóság. Miközben Szolnokhoz közelít a Tiszán levonuló árhullám csúcsa, több helyütt - így a Gerje-Perje csatornákon, a Körös-éren és a Peitsik-éren - olyan vízkormányzási intézkedéseket rendeltek el, amelyek a víz helyben tartását célozzák. Megkezdődött a Nagykunsági-főcsatorna átöblítése is az öntözési idényre való felkészülés jegyében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.