A rendkívüli hóhelyzetben

Havazás, Kocsis Máté: a Belügy helytállt

"Azzal együtt, hogy - különösen a politikai megosztottság révén - számos támadás érte az intézkedéssorozatot, a BM és az annak irányítása alá tartozó szervek helytálltak."

2013.04.09 15:48MTI

A Belügyminisztérium és az irányítása alá tartozó szervek a rendelkezésükre álló valamennyi erőforrást, emberi kapacitást és eszközt mozgósították, s a márciusi rendkívüli hóhelyzetben tapasztalt újszerű kihívás idején tisztességgel helytálltak - mondta Kocsis Máté, az Országgyűlés Honvédelmi és rendészeti bizottságának fideszes elnöke a tárca által készített jelentés alapján kedden Budapesten.

Pintér Sándor tárcavezető kedden számolt be a jelentésről a bizottság előtt, a miniszter mintegy két és fél órán át összegezte a március közepén kialakult rendkívüli hóhelyzet körülményeit.

Kocsis Máté az ülést követően újságíróknak elmondta: a belügyminiszter valamennyi feltett kérdésre válaszolt, az ülést úgy zárták le, hogy sem kormánypárti, sem ellenzéki oldalon nem maradtak további kérdések. Ezzel együtt, mint Pintér Sándor jelezte, a bizottság tagjai - igényeik szerint - további iratokba is betekinthetnek.

A bizottság elnöke közölte, hogy a bizottsági ülésen emlékeztették szocialista képviselőtársaikat arra az augusztus 20-i viharra, amikor az akkori szocialista kormányzat nem állította le az ünnepséget, s emberek haltak meg. Hozzátette, ez most a március 15-i állami rendezvények tekintetében nem így történt. Ez is bizonyítja, hogy határozott kormányzati irányítás alatt álltak a rendvédelmi szervek - mondta Kocsis Máté.

Véleménye szerint szükséges levonni a tapasztalatokat, ugyanakkor kiemelte: borzasztóan méltánytalannak tartja egy "brutális és totális támadás" indítását azzal a rendvédelmi ágazattal szemben, amelynek dolgozói közül több tízezren vettek részt a hóban rekedt emberek mentésében.

Kocsis Máté közölte, azzal együtt, hogy - különösen a politikai megosztottság révén - számos támadás érte az intézkedéssorozatot, a BM és az annak irányítása alá tartozó szervek helytálltak.

A szocialista párt szabálysértési törvénymódosításról, amely szerint szigorúbban büntetnék a mentést akadályozó járműveket, azt mondta: az indítványt kedden látták először, így annak részleteiről még nem tud érdemben nyilatkozni. Ugyanakkor közölte: a bizottság elnökeként a módosítás irányával egyet tud érteni, átgondolásra és vitára alkalmasnak tartja a javaslatot.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.