Egyéb esetekben is adható mentesség

Mentesül a hallgatói ösztöndíjszerződésben vállaltak alól a 3 gyermeket nevelő édesanya

A jelenleg még hallgatói ösztöndíjszerződésnek nevezett dokumentumban vállalt kötelezettség alól automatikusan mentesül az az édesanya, aki három gyermeket szül.

2013.04.05 16:14MTI

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) az MTI-hez pénteken eljuttatott közleménye szerint a hallgatói szerződések nyilvántartásáért felelős szerv mentesítheti a kötelezettség alól azt a hallgatót is, aki az oklevelét tartós betegsége, balesete vagy szülés miatt nem képes megszerezni. 

Részben vagy egészben mentesség adható a megváltozott munkaképességre, a tartós betegségre, illetve két vagy több gyermek nevelésére tekintettel is. Kitértek arra is, hogy a meghatározott kedvezményt csak az egyik szülő számára engedélyezi a törvény. 

A tervek szerint a hallgatók a következő tanévtől szerződés helyett nyilatkozatot írnak majd alá. A részletekről jövő szerdán dönt a kormány - mondta Klinghammer István csütörtökön. A felsőoktatási államtitkár az MTI kérdésére közölte: a hallgatókkal a koncepciót munkálták ki. 

Abban egyebek között az szerepel, hogy a nyilatkozatot aláíró hallgatók állami ösztöndíjat kapnak, és emellett jár majd a szociális ösztöndíj is. Az elképzelések szerint a diákoknak a tanulmányi időnek megfelelő időtartamot kell ledolgozniuk a végzés után 10-12 éven belül magyar vállalatoknál.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.