Fennállása alatt

Surján: négyezernél többen csatlakoztak a Charta XXI-hez

Fennállásának két és fél éve alatt négyezernél többen csatlakoztak a Kárpát-medencében és a Duna-vidéken élők együttműködésének, megbékélésének támogatását célul kitűző Charta XXI nyilatkozathoz.

2013.04.04 15:12MTI

Surján László, az Európai Parlament alelnöke a mozgalmat bemutató eseményen szólalt fel csütörtökön Győrben. "Úgy nem tudunk érdeket érvényesíteni az Európai Unión belül, ha egymást próbáljuk lerugdosni a szekérről" - fogalmazott a néppárti EP-képviselő, megjegyezve: "rendezni kell és lehet" a térség népeinek viszonyait, erre példa a német-francia vagy az osztrák-olasz megbékélés. 

Surján László kiemelte, a Charta XXI fő célja "21. századi megoldást találni egy 20. századi problémára", a Trianonnal létrejött szétszakítottságra, széttöredezettségre.
 
"Ez nem egy revansista program, ami vissza akarja állítani a történelmi Magyarországot, a viszonyokat, hanem emberi kapcsolatokat, hidakat épít Európa népei között" - fogalmazott a politikus, aki szerint "ez a program olyan, hogy értelmes ember nehezen mond rá nemet". 

A céljaikkal egyetértőknek csupán azt kell vállalniuk, hogy "barátsággal néznek" a szomszéd népekre, nyitottak a kultúrájuk iránt, és azzal is "hitet tesznek a normalitás mellett", hogy ehhez aláírásukat adják. Mint mondta: az eddig csatlakozottak mintegy nyolcada nem magyar ajkú, Horvátországban például zömük a többségi nemzethez tartozik. 

A charta estsorozatot indított Budapesten, az aláírók pedig tíz nyelven kibocsátott elektronikus hírlevél révén tarthatják egymással a kapcsolatot. A Charta XXI nyilatkozat a többi között azt tartalmazza, hogy a megbékélési mozgalom hét országból származó kezdeményezői ellenségeskedés helyett a megbékélés útját választják, nem megszüntetni, hanem elfogadni akarják különbözőségeiket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.