A magyar technológia elismert

Keleti Nyitás Kollégium indult a Lakiteleki Népfőiskolán

Magyarországtól keletre eső térségekben aktívabb politikát, ezen belül aktívabb gazdaságpolitikát kell magvalósítani az export növelése érdekében, hogy Magyarország energiaellátása hosszú távra biztosítva legyen.

2013.03.23 15:47MTI

Magyarországnak a nyugati integrációs szervezetek tagjaként nagyon fontos gazdasági érdekei vannak keleten - mondta Keskeny Ernő miniszteri biztos, aki a külügyminisztérium posztszovjet térséggel foglalkozó főosztályát vezeti.
   
Hangsúlyozta: az aktívabb gazdaságpolitika terepet ad a magyar kis- és közepes vállalkozásoknak, s az export növelése érdekében kell jelen lenni ezeken a piacokon.
   
Keskeny Ernő meghatározása szerint a keleti nyitás alapvetően a posztszovjet térséget, Kínát és a távol-keleti térséget, az arab világot és a Nyugat-Balkánt jelenti.
   
Oroszország - Németország és Ausztria után - a harmadik legfontosabb kereskedelmi partnere Magyarországnak, a tavalyi kereskedelmi forgalom ugyan kisebb csökkenést mutat, de így is elérte a 11,5 milliárd dollárt - mondta.
   
A miniszteri biztos szerint Orbán Viktor miniszterelnök Oroszországi látogatása "fényében az a feladatunk, hogy tovább növeljük a magyar exportot és csökkentsük az 5 milliárd dolláros kereskedelmi deficitet a két ország közötti forgalomban a magyar export növelésével".
   
Az 1998-2002 között Magyarország moszkvai nagyköveteként dolgozó Keskeny Ernő hangsúlyozta: export tekintetében van keresnivaló az orosz piacon, elsősorban a mezőgazdaság területén, a magyar technológiák és termelési rendszerek kivitelében, építőiparban, a vízgazdálkodás és az ivóvíz-gazdálkodás, szennyvíztisztítás területén.
   
Hozzátette: a magyar szakemberek ismertek, a magyar technológia elismert ezeken a területeken.
   
Keskeny Ernő fontosnak nevezte a Lakiteleki Népfőiskola szervezésében indult, a kormányzati politikát tükröző Keleti Nyitás Kollégiumot, ahol a hallgatók különböző előadásokat hallgatnak a témakörben, beszélgetéseket folytatnak, kutatási eredményeket ismernek meg, ezáltal a civil szférában is népszerűsítve a keleti nyitás politikáját.
   
A miniszteri biztos célként fogalmazta meg, hogy olyan embereket képezzen ki a kollégium, adott esetben a kormányzat számára is, akik a témát ismerik és aktív szereplővé válhatnak a keleti nyitás politikájában.
   
Hallgatói kérdésre elmondta: az Európai Unió hazánk legfontosabb partnere, a nyugati világhoz tartozunk, de nem feledhetjük keleti gyökereinket, az abból fakadó lehetőségeket.
   
A Népfőiskola Széchenyi termét zsúfolásig megtöltő hallgatók bemutatkozásakor kiderült: többségük két-három nyelvvizsgával, több diplomával rendelkezik és kiemelten érdekli őket a keleti népek kultúrája, gazdasága, az ottani politikai változások. Többen már dolgoztak rövidebb hosszabb ideig a szovjet utódállamok valamelyikében, komoly helyismerettel rendelkeznek.

Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a Lakiteleki Népfőiskola alapítója és vezetője elmondta: a kollégium két és fél évig tart, évente négy-öt hétvégén lesznek előadások.
   
Kiemelte: szombaton délután Ravshanbek Duschanov, Üzbegisztán bécsi nagykövete A középpontban Üzbegisztán címmel tart előadást, vasárnap Koleszár Ferenc mérnök, közgazdász Kazahsztán, Oroszország, Türkmenisztán és Fehéroroszország kereskedelmét ismereti, majd Rácz András kutató, a Magyar Külügyi Intézet munkatársának előadása zárja az első hétvége programját.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.