"Egy iskola egy rendőr"

Pintér: egymilliárd forint a polgárőrségeknek 2014-ben

A jövő évben egymilliárd forintra nő a polgárőrség éves támogatása a mostani 750 millióról - közölte Pintér Sándor belügyminiszter szombaton.

2013.03.23 14:02MTI

Pintér Sándor elmondta, hogy a mintaprogram 2014 végéig tart majd, a tapasztalatokat dokumentálni és értékelni fogják. Arról is beszélt, hogy bővíteni kell az "egy iskola egy rendőr" programot, amely jelenleg sok esetben a gyerekek biztonságos közlekedésének segítését jelenti. Ahol a polgármester és az iskolaigazgató kéri, ott legyen rendőr az iskolán belül is a rend fenntartására, és azért, hogy megakadályozza az iskolán belüli kábítószer-fogyasztást. Ennek előkészületeit a Belügyminisztérium már megtette - fűzte hozzá.

Azokon a területeken, ahol elöregedett a lakosság, és sok idős ember él egyedül, szeretnének pánikriasztó rendszert kiépíteni, hogy veszély esetén a polgárőrök vagy a rendőrök rövid időn belül a helyszínen legyenek - mondta.

A belügyminiszter köszönetet mondott az OPSZ-nek a múlt heti hóviharban nyújtott segítségért, és külön azoknak a polgárőröknek, akik "lapátot fogtak, kiszabadítottak nagyon sok embert, gyermeket a hó fogságából".

Papp Károly országos rendőrfőkapitány bejelentette, hogy a következő napokban 22 személyautót ad át az OPSZ-nek, továbbá 200 kerékpárt, 20 segédmotoros kerékpárt és lovas felszerelések vásárlására 25 millió forintot biztosít az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) a polgárőrségnek.

Rogán Antal (Fidesz) országgyűlési képviselő, Budapest V. kerületének polgármestere arról beszélt, hogy "következetes munkával meg kell, és meg is lehet szabadítani városainkat, falvainkat, az utcáinkat és az otthonainkat a félelemtől". Ebben meghatározó szerepe van a rendőrségnek, a következetes jogalkotásnak és a polgárőrségnek - tette hozzá.

Megítélése szerint széles körű az egyetértés abban, hogy az emberek az államtól várják a törvényes rend fenntartását, nincs szükség félkatonai és félrendőri szervezetekre.

Túrós András, az OPSZ elnöke előadásában arról szólt, hogy az utóbbi két-három évben a rendőrség és a polgárőrség erőfeszítéseinek köszönhetően javult a lakosság biztonságérzete. A települések közbiztonsága ma érezhetően jobb, mint néhány évvel ezelőtt volt - mondta.

Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a települések közbiztonságában vannak "fehér foltok", amelyeken változtatni kell. Ide sorolta a külterületeken elkövetett tulajdon elleni szabálysértéseket, vagyis az erdei, mezei lopásokat, a gyümölcsösök fosztogatását. Ezek csökkentésére gyors eredményt úgy lehetne elérni, ha a települések határán járőrszolgálati gyűrűt alakítanának ki - magyarázta. Szintén súlyos gondnak nevezte az idős emberek elleni támadásokat.

Túrós András álkriminológiai fogalomnak nevezte a "megélhetési bűnözést", azaz a kisebb súlyú, de folyamatosan elkövetett bűncselekményeket. "Gyakorlatilag erkölcsi felmentést adtunk egy bűnözői körnek" - fogalmazott az OPSZ elnöke, hozzátéve, hogy korábban a megélhetési bűnözés "folyamatos napirenden tartása miatt egyes hatóságok aktivitása csökkent", mert beletörődtek a kialakult helyzetbe.

A 100x100 programról elmondta, hogy a bűnmegelőzésben érezhető javulást lehet elérni azzal, ha a települések lakosságának 1-1,5 százaléka részt vesz a polgárőrség munkájában. A mintaprogramra az OPSZ a száz településnek egyenként 250 ezer forintot biztosít - tette hozzá Túrós András.

A szakmai egyeztetéssel kiválasztott településekről elmondta, hogy 97-ben jelenleg összesen mintegy 4500 polgárőr teljesít szolgálatot, három településnek nincs polgárőrsége. A 97 polgárőr egyesület közül 61-nek van járőrautója. A száz település közül 38 város, 47 község, 15 pedig ezer főnél kisebb lakosú település.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.