Havazás

OKF: legkésőbb kedd reggelre...

Minimálisra tervezik csökkenteni az áramszolgáltatást nélkülözők számát.

2013.03.18 12:31MTI

Hétfő estére, legkésőbb kedd reggelre sikerülhet helyreállítani a rendkívüli időjárás következtében kialakult fő áramellátási problémát, s ezzel minimálisra csökken az áramszolgáltatást nélkülöző fogyasztók száma - mondta Kossa György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) országos iparbiztonsági főfelügyelője hétfőn.

Az Országos Operatív törzs - melynek vezetője Kossa György dandártábornok - irányítása alatt a katasztrófavédelem, a rendőrség és a honvédség erői folyamatosan segítik az E.ON munkatársait a hálózat helyreállításában. Mint Kossa György felidézte, a múlt csütörtöki és pénteki rendkívüli időjárási helyzetből fakadóan az E.ON szolgáltatási területén a középgerinci feszültségi hálózaton több mint 270 oszlop dőlt ki, illetve tört el. Ezen felül számos 0,4 voltos feszültségű vezeték rongálódott meg. Ezek rendbetétele nem megy rövid idő alatt - jegyezte meg.

Az operatív törzs csoportjai nehézdarukkal, a Magyar Honvédség által biztosított lánctalpas gépjárművekkel, és egyéb, a nehéz terepviszonyokon bevethető járművekkel dolgoznak. Még ezen eszközökkel sem megy egyszerűen a munka, ugyanis - mint Kossa György elmondta - a nagy terepjárók, lánctalpasok is rendre elakadnak, mert a hirtelen jött olvadás miatt a szántóföldek is fellazultak, néhol mocsarassá váltak.

Az iparbiztonsági főfelügyelő hozzátette: mindezek ellenére a hatékony szervezésnek és munkatempónak köszönhetően mostanra majdnem felére tudták csökkenteni az áramszolgáltatás nélküli fogyasztók számát, s ha az időjárás is kedvező lesz, és megfelelő ütemben haladnak, akkor hétfő estére, de legkésőbb kedd reggelre sikerül helyreállítani a középfeszültségű hálózatot, és akkor már csak nagyon kevés fogyasztónál nem lesz áram. Ezzel együtt a leszakadt vezetékeket is rendbe kell tenni, de azok már lakott területen vannak.

Kossa György kiemelte: a katasztrófavédelem, a rendőrség és a honvédség erői minden megtesznek annak érdekében, hogy mielőbb minden fogyasztónál legyen áram.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.