Sírjunk vagy nevessünk?

Facebook-posztos fotóktól az E.ON válogatottig - egy havazás bohózatai

Az ünnepre készülődve nem gondoltuk volna, hogy ennyire másként alakul a hosszú hétvége.

2013.03.18 01:33ma.hu

Ennyi bénázást és megmosolyogtató jelenetet utoljára egészestés Benny Hillnél láttunk a Szeszélyes évszakokban. Ugorjunk át azon, hogy már a múlt hét elején tudni lehetett, hogy csütörtökön betör hozzánk a Nyugat-Európában napok óta tomboló tél, mégis sokan hosszú útra keltek. Ne lepődjünk meg azon, ha a magyar autós úgy érezte, itt az ideje rácáfolni azokra a gúnyos megjegyzésekre, melyek szerint ha esik egy kis hó, már káoszba fullad a főváros. Pláne, ha egy egész országot taszíthatunk a fejetlenségbe!

Kép: Budapest Facebook-oldal


A behavazott autósok lánctalpasokkal fotózkodtak

Az autókban rekedt emberek nagyon örültek a katonáknak, amikor csak tehették, lefényképezkedtek a nagy orosz harci járművekkel, ezek nagy része a Facebookon landolt, így a tükrös önprofil-képek tankosra váltottak.

E.ON válogatott

Orbán Viktor miniszterelnök felkérésére a Belügyminisztérium hétfő estére elkészíti a rendkívüli időjárás miatt kialakult katasztrófahelyzet tapasztalatairól szóló jelentését - mondta Pintér Sándor belügyminiszter vasárnap délután Budapesten, sajtótájékoztatón. Ahol, minden bizonnyal fáradtságának köszönhetően, nehezen jöttek ajkaira a megfelelő szavak. Így lett vállalatból először válogatott (0:29).

Orbán Viktor rosszul vezet?

A miniszterelnök a terepen látogatta meg a mentésben résztvevőket, és ezt jól le is filmezték. Csak hogy eredetinek tűnjön, néhány bakit is benne hagytak. Például, amikor Orbán Viktor a leállósávra hajt, ám a mentést végzők éppen a belső sávból próbálnak egy autót odatolni, így megállítják autóját. Ő először visszainteget, majd amikor már határozottan álljt mutat neki az eljáró szakember, jön rá, hogy senki sem ismert fel méterekről, és dobtak el mindent, hogy üdvözölésére siessenek, hanem inkább az állampolgárokkal és a mentesítéssel törődtek. De hogy folytassuk a sort, 15:15-nél elég felelőtlen követési távolságot tart az előtte haladó jármű után. Nézzék meg a teljes videót:

Frászt kaptak egy szülő nőtől

Miközben a belügyminiszternek Michl József tatai polgármester arról panaszkodott, hogy a több mint 20 órája várakozó autósok értetlenkednek, érkezett a hír, hogy éppen megszült egy kismama (2:33-nál) a lejárónál. Pintér Sándor nem hitt a fülének: "Mit csinált?" – kérdezte. Szerencsére az anyukáért és a kisbabáért érkező mentő már a közelben szirénázott.

Lopják a leszakadt kábeleket

Az Észak-magyarországi Áramszolgáltató (ÉMÁSZ) Nyrt. vasárnap arról számolt be, hogy az időjárás miatt kritikus helyzetbe került térségben megjelentek a színesfémtolvajok, akik a földön fekvő vezetékeket próbálják eltulajdonítani. Az áramszolgáltató hangsúlyozta: ezzel a tolvajok nemcsak a helyreállítás eredményességét sodorják veszélybe, hanem saját testi épségüket is veszélyeztetik.

Nincs háború, nagy az unalom

Egy biztos, minden harckocsizó katonának örökre az emlékezetében marad ez a különleges feladat, hiszen nem mindennapi élményben lehetett részük: "Ritka élmény és lehetőség számunkra, hogy a lánctalpasokkal az autópályán közlekedjünk. Nem mindennapi élmény volt!" - mesélte a honvedelem.hu érdeklődésére Tóth András százados, a tatai MH 25. Klapka György Lövészdandár 11. Harckocsi-zászlóaljának megbízott törzsfőnöke

A történelem ismétli önmagát

A Magyar Vöröskereszt boldogan posztolta, hogy 16 autóval, 60 emberrel megérkezett Magyarországra az Osztrák Vöröskereszt. Az elakadt járművek kimentésében segédkeztek valamint meleg teát, élelmiszert és elsősegély-ellátáshoz szükséges eszközöket hoztak magukkal, hogy segíthessék a Magyar Vöröskereszt munkáját. Hókotróik Győrnél takarították az autópályát, embereik pedig havat lapátoltak.

Osztrák mentőautók az M1-es autópálya Győrt elkerülő szakaszán 2013. március 15-én. Az Osztrák Vöröskereszt konvojt küldött Magyarországra, hogy segítséget nyújtson (MTI)


Helikoptere mindenki másnak van

A katasztrófahelyzetben a légirendészet helikopterei és a mentőhelikopterek számos bajba jutott emberen segítettek. Viszont nem emelt a levegőbe egyetlen helikoptert sem a Magyar Honvédség. Az is elképzelhető, hogy nincs repülőképes helikopterük, pedig a havazás után jön az árvízszezon. A Haditechnikai Kerekasztal szerint ennek az az oka, hogy minden erővel a típusváltásra összpontosítanak, pedig az új gépek érkezéséig is szükség lenne olyan eszközre, mely alkalmas kutató-mentésre, homokzsákok szállítására, vagy segélycsomagok eljuttatására.

KATT a képre! >>>


Elsőként a lánctalpasokat kellett kiásni

Még pénteken a hajmáskéri bázison az üzemkész állapotban lévő lánctalpasokat kivezényelték, ám a hatalmas hóakadályok miatt sokáig meg sem sikerült közelíteni azokat. Végül nagy nehezen áttörték a hófalat, és a járművek a tervekhez képest órákkal később el is érték Várpalotát. Talán reggel még ott sem sejtették, hogy ebből a hóból bevetés lesz...

Rendőrt hívtak a katonák

Tisztelet a katonáknak, kitartásuknak köszönhetően egy percre sem hagyták abba a munkát: pihenésre csak akkor nyílt lehetőségük, amikor cseréltek a vezetőülésben, ám hogy még nehezebb legyen az élet, ilyenkor gyakran még irányítási, terelési feladatok is jelentkeztek a nagy forgalom miatt. „Az autópálya-felüljáróknál mindenütt kaotikus helyzet alakult ki, nem ritkán négy-öt sávban álltak a járművek, így ezeken a helyeken csak rendőri segítséggel fértünk el” – volt olvasható a Magyar Honvédség Facebook-oldalán. De nem csak ekkor kellett menteni a mentőegységet, a rendkívüli időjárási helyzetben Pintér Sándor is elakadt, sőt Giró-Szász András kormányszóvivő is bajba jutott.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.