Országgyűlés

Átírnák az E.ON-gázüzlet vásárlására vállalt kezességet

Az idei költségvetés módosításával megváltoztatná a kormány az E.ON gázüzletágának megvásárlásával kapcsolatos állami kezesség, illetve a fizetendő kezességvállalási díj mértékét.

2013.03.01 20:38MTI

Az Országgyűlés honlapján olvasható javaslattal változtatnák meg a kezességről február 12-én elfogadott törvényt úgy, hogy az E.ON-gázüzletág megvásárlásával kapcsolatban az adásvételi szerződésben meghatározott fizetési kötelezettségek 80 százalékának, de összesen legfeljebb 256 milliárd forint megfizetéséért vállalna garanciát az állam készfizető kezesként az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. mint vevő számára. 

A februárban elfogadott jogszabály szerint az állam készfizető kezesként felel az MVM Magyar Villamos Művek Zrt.-nek az E.ON SE-vel kötött adásvételi szerződésből eredő, legfeljebb 875 millió eurónak megfelelő forintösszeg, plusz a készletek megvásárlása miatt legfeljebb 90 milliárd forint fizetési kötelezettsége teljesítéséért. A mostani javaslatból kimaradt a két földgáztároló cégért fizetendő legfeljebb 875 millió euró, és nem nevesítik a kapcsolódó készletekért fizetendő 90 milliárd forintot sem.
 
Az MVM által az államnak fizetendő garanciadíj a két összeg 0,1 százaléka volt, megfizetésének határideje pedig az adásvételi szerződés megkötését követő 30 nap. Az új törvényjavaslatban 0,12 százalék a garanciadíj, és havonta fizetendő. A szeptember 30. mint a kezességvállalás véghatárideje nem változott.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.