Szennyvízhálózatot is szeretnének

Dél-hevesi települések demonstráltak útjukért a fővárosban

A Heves megyei Pélyt és Tarnaszentmiklóst a járási központtal Hevessel összekötő út felújításáért demonstráltak a három település lakói, mintegy 200-an, szerdán a fővárosban, a vízügyi főigazgatóság, illetve a fejlesztési minisztérium előtt.

2013.02.27 16:58MTI

Azt is követelik, hogy épüljön meg a község szennyvízhálózata, mert ellenkező esetben a Hanyi-Tiszasülyi árvízszint-csökkentő tározó megépülése után lehetetlen állapotok alakulnak ki a településen - közölte Ari Norman (Független), Pély polgármestere.

Az erről szóló petíciót mindkét helyszínen, illetve a Belügyminisztériumban is átadták - tette hozzá.

Elmondta: a Vásárhelyi-terv keretében megvalósított tározó építése során olyan mértékben károsodott a faluba vezető út, hogy a közútkezelő novemberben lezárta azt. Éveken át ugyanis naponta 150-200 építőanyagot szállító járműszerelvény közlekedett a szakaszon, amit nem bírt ki az amúgy is gyenge pálya.

Ugyan a Magyar Közút időközben megállapodott arról a tározót kivitelező A-HÍD Zrt.-vel, hogy a társaság a két fél által közösen kijelölt szakaszokon javításokat végez, ám ez szerintük csupán tűzoltómunka.

Az a véleményük, hogy szükség volna a teljes, 20 kilométernyi szakasz felújítására, amely a számítások szerint 1,7 milliárd forintba kerül.

Arról is szólt, hogy a korábban ígért, a Vásárhelyi-tervhez kapcsolódó infrastrukturális és vidékfejlesztési elképzelésekből eddig semmi nem valósult meg.

Közlése szerint a községtől eddig 7 kilométerre található Tisza vize, az árvízcsökkentő tározó révén 400 méterre kerül a falutól.

Az árvizes időszakokban eddig is gondot okozott a településnek a talajvíz, ami a számítások szerint a tározó megtelésekor még nagyobb problémát jelent majd.

Amennyiben nem épül ki a szennyvízelvezető rendszer térdig fognak gázolni a fekáliában - fogalmazott az önkormányzati vezető.

Ebben a helyzetben döntöttek a demonstráció megtartásáról, illetve a petíciók átadásáról - mondta Ari Norman.

Az Országos Vízügyi Igazgatóság az MTI-hez eljuttatott közleményében hangsúlyozza: segítenek abban, hogy az építkezés nyomán keletkezett károkat a kivitelező minél előbb kijavítsa, ám az utakban bekövetkezett károkért nem felelősek.

Ugyanakkor örömmel értesültek arról, hogy a kivitelező és a Magyar Közút területi szerve 2013 januárjában megállapodást írt alá, melyben a kivitelező saját költségén - társadalmi felelősségvállalás keretében - vállalta a rongálások helyreállítását az eredeti állapotoknak megfelelően.

A helyreállítás az időjárási körülmények függvényében hamarosan megkezdődik és a megállapodás szerint 2013 június 30-ig befejeződik - tartalmazza a főigazgatóság által kiadott kommüniké.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.