"Maguk döntöttek"

Rendőrség: nem tiltották be a Dunaferr dolgozóinak demonstrációját

A Dunaferr dolgozói maguk döntöttek arról, hogy nem tartanak hétfőn demonstrációt, a rendőrség semmilyen engedélyt nem vont vissza.

2013.02.24 11:34MTI

Pénteken a Dunaferr sztrájkbizottsága arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a rendőrség visszavonta a korábban kiadott engedélyt a gyárkapu közelébe tervezett 48 órás sínblokádra, mert értesülésük szerint a demonstrációt a MÁV vezérigazgatója betiltotta.
 
Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kommunikációs szolgálata kiemelte: a rendőrség a jogszabályok alapján nem vonhat vissza engedélyt, kizárólag arra van jogosítványa, hogy tudomásul vegyen vagy megtiltson egy demonstrációt. 

A Dunaferr sztrájkbizottságának képviselője 2012. február 22-én 16.30-kor az illetékes rendőrkapitányságon azt a nyilatkozatot tette, hogy miután a MÁV nem járult hozzá saját területének használatához a demonstráció céljára, attól elállnak - tudatta az ORFK. 

A kommunikációs szolgálat hangsúlyozta: minden alapot nélkülöz a sztrájkbizottság elnökétől származó figyelmeztetés, hogy a blokádra készülők ne menjenek ki a helyszínre, mert "erőteljes hatósági fellépésre kell számítani". A rendőrség mindig kulturáltan, a megfelelő, a helyzettel arányos módon lép fel a rendezvények biztosításánál - szögezték le. 

A MÁV Zrt. még pénteken közölte: a vasúttársaság vezetősége tiszteletben tartja a Dunaferr DV. Vasas Szakszervezeti Szövetség sztrájk megtartásához fűződő jogait.
 
Ugyanakkor a MÁV Zrt. biztonsági igazgatósága a személy- és vagyonbiztonság teljes körű figyelembe vételével, a hatályos belső utasítások alapján döntött arról, hogy nem engedélyezi demonstráció megtartását az ipari összekötővágányon. 

A döntésről a vasúttársaság biztonsági igazgatósága pénteken levélben tájékoztatta a területileg illetékes rendőrkapitányságot - tette hozzá a MÁV Zrt. 

A határozatlan idejű általános sztrájkot kedden jelentette be az ISD Dunaferr Zrt. két reprezentatív szakszervezete, miután előbb a Dunaferr DV. Vasas Szakszervezeti Szövetség, majd a Dunaferr Ifjúsági Szervezet is elutasította a munkáltató múlt pénteki bérfejlesztési ajánlatát. Az érdekvédők a munkabeszüntetést a 2013. évi bér- és szociális megállapodás kikényszerítése érdekében indították.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.