"Minden feltétel megvan"

Fidesz: tiszta agrárkörnyezetben tiszta élelmiszert!

A Fidesz szerint Magyarország stratégiai célja, hogy tiszta agrárkörnyezetben tiszta élelmiszert állítson elő, amihez minden adottság és feltétel megvan.

2013.02.15 17:08MTI

Font Sándor, az Országgyűlés Mezőgazdasági bizottságának fideszes elnöke szerint a Gyurcsány-Bajnai-kormányok külföldi fajtatulajdonosok kezébe akarták privatizálni Magyarország génbankjait, ezt a veszélyes lépést azonban a Fidesz ellenállásának köszönhetően sikerült megakadályozni.
 
Így maradhatott állami felügyelet alatt a Tápiószelén, Érden, Keszthelyen és Újfehértón található több gyümölcsfa fajtát és szántóföldi gabonafélét őrző génbank - áll Font Sándor közleményében. A szakpolitikus szerint a génbankok teszik lehetővé, hogy Magyarország távol tartsa a génmódosított fajtákat, és a Kárpát-medencében több ezer év alatt honosnak számító ősi növényfajtákra alapozva állítsa elő a mai kor kihívásának megfelelő szaporítóanyagokat.
 
Az így megmentett genetikai állomány kiindulópontja lehet a Nemzeti Vidékfejlesztési Stratégiában megfogalmazott mezőgazdasági fejlesztésnek, és a természetközeli élelmiszertermelésnek, amelyre dinamikusan növekvő piaci igény van - írta a fideszes bizottsági elnök. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a tápiószelei intézetben tartott sajtótájékoztatóján pénteken azt mondta: a génmegőrzés nemzeti ügy, a Növényi Diverzitás Központban (Nödik) található növényfajták pedig nemzeti kincsek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.