Párbeszéd Magyarországért

Az LMP-nek jelentős anyagi és kommunikációs veszteség a frakció felbomlása

Jelentős anyagi és kommunikációs veszteséget okoz az LMP-nek a parlamenti frakció felbomlása.

2013.02.08 19:31MTI

Lánczi Tamás, a Századvég vezető elemzője hangsúlyozta, hogy az LMP komoly erőforrás-veszteséget szenvedett el frakciójának felbomlásával. A párt választási kilátásai ezért attól függetlenül is romlanak, hogy a parlamenti képviselőcsoportnak nincs túl nagy jelentősége a kampányban. 

Az elemző - korábbi nyilatkozatát megerősítve - ezúttal is kiemelte, hogy a pártszakadás lehetőséget is kínál az LMP-nek, a belső viszályok lecsendesedésével ugyanis tisztább, egyértelműbb politikát alakíthat ki a párt. A Párbeszéd Magyarországért párt ezzel szemben elsősorban a Bajnai Gordon vezette Együtt 2014 mozgalomhoz igyekezhet közeledni, alárendelve ezzel saját céljait a volt kormányfő stratégiájának - folytatta Lánczi Tamás. 

Szerinte a leszállóágban lévő Együtt 2014-nek jól jöhet, hogy képes új politikusokat integrálni, még ha a teljes LMP támogatását nem sikerült is megszerezniük. A Párbeszéd Magyarországért azonban még így is "legfeljebb csak egy kis virág lehet Bajnai Gordon gomblyukában" - fogalmazott a Századvég munkatársa.
 
Juhász Attila, a Political Capital vezető elemzője szintén arra emlékeztetett, hogy bár a politizálás terepe nem elsősorban az Országgyűlés, az LMP-frakció felbomlásával a függetlenné váló képviselők anyagi, törvényhozási és kommunikációs lehetőségei is szűkülnek.
 
Példaként említette, hogy a jövőben kevesebb fizetett szakértőt alkalmazhatnak majd, amivel elvesztik a professzionális politizálás feltételeinek jelentős részét. Kiemelte, hogy az LMP szervezetileg eddig sem volt jól kiépített és hatékony, a különvált pártnak pedig még nehezebb feladata lesz ezen a területen. Juhász Attila megjegyezte, hogy a jövőben az is nagy kihívást jelent majd mindkét pártnak, hogy világossá tegye, tartalmi értelemben miben különböznek. 

A Political Capital munkatársa úgy látja, a Schiffer András vezette LMP egyenlő távolságot akar tartani a kormányoldaltól és a formálódó baloldali ellenzéki szövetségtől, míg a kilépők deklarált célja, hogy tárgyaljanak és szövetséget kössenek elsősorban az Együtt 2014 mozgalommal. 

Juhász Attila kitért arra is, hogy a választók többsége vélhetően nem is értesült az LMP pártszakadásának részleteiről, az LMP eddigi szavazóinak nagyobbik része azonban feltehetően inkább a Párbeszéd Magyarországért politikusaival szimpatizál, és nem az ellenzéki szövetkezéstől elzárkózó LMP-vel.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.