Az Új Széchenyi Terv keretében

Akadálymentesítési programot indít a közszolgáltatásban a kormány

Akadálymentesítési programot indít a közszolgáltatásban a kormány. A cél az, hogy a kormányablakok és a kormányhivatalokhoz tartozó szakigazgatási szervezetek ügyfélszolgáltatásai könnyen elérhetők legyenek a fogyatékkal élők, illetve az idős emberek és a kismamák számára.

2013.02.08 12:09MTI

Navracsics Tiborismertetése szerint az Új Széchenyi Terv keretében elindított mintegy 5,2 milliárd forint költségvetésű uniós tárcaközi esélyegyenlőségi projektre folyamatosan pályázhatnak - a főváros és Pest megye kivételével - az intézmények.
   
Első körben május végéig a kormányablakok, míg a második körben augusztus végéig a kormányhivatalokhoz tartozó szervezetek, például a rehabilitációs szakigazgatási szervek, munkaügyi központok, nyugdíjbiztosítási igazgatóságok, szociális és gyámhivatalok pályázhatnak.
   
A miniszter azt hangoztatta, a közigazgatási reformmal a kormány célja az volt, hogy az ügyintézést könnyebbé és könnyebben elérhetővé tegyék a polgárok számára. Jelezte: az év végére már 300 kormányablak biztosítja majd az állam szolgáltatásait országszerte. Arra is kitért, a kormányzat megállapodott a MÁV-val abban, hogy - ha az uniós források lehetővé teszik - a nagyobb pályaudvarokon is kialakítanak majd kormányablakokat.
   
Navracsics Tibor azt hangoztatta, az akadálymentesítés megteremtése nem érdem, az az állam kötelessége az érintett polgárai felé.
   
A miniszter szerint optimális esetben az év vége felé, míg reális esetben a jövő év elején már akadálymentesített kormányablakok és szakigazgatási szervek várják az ügyfeleket.
   
Soltész Miklós arról beszélt, az esélyegyenlőségi pályázat kiírását felmérés előzte meg azért, hogy az akadálymentesítés valóban a leglátogatottabb intézményekben valósuljon meg, és azokon a helyeken, ahol valóban szükség lesz rá.
   
Az államtitkár azt mondta, a fizikai akadálymentesítésen túl különböző - például műszaki, informatikai - megoldásokat keresnek arra, hogy a fogyatékosságal élő emberek ügyintézése könnyebbé váljon. Példaként említette, hogy a hallássérültek számára az ügyintézés során egy olyan teret alakítanak ki, ahol az emberi hang felerősödve hallható.
   
Soltész Miklós közölte, azt kérik, hogy az egyes pályázatokba lehetőleg vonják be a fogyatékos emberek helyi szervezeteit is.
   
Bejelentette továbbá, hogy a 2014 és 2020 közötti európai uniós pénzügyi támogatási időszakban újabb összegeket kívánnak elkülöníteni hasonló akadálymentesítési célokra.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.