Környezetkárosítás megalapozott gyanúja miatt

Még nyomoznak a kolontári porszennyezés miatt

Még tart a nyomozás a kolontári porszennyezés ügyében, amelyet a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) rendelt el környezetkárosítás bűntett megalapozott gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen.

2013.01.25 17:23MTI

Az ORFK kommunikációs szolgálata az eljárásról a nyomozás érdekeire való tekintettel részleteket nem közölt. A nyomozás a Közép-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség feljelentése alapján még 2012 áprilisában kezdődött, amikor a zöldhatóság Kolontár külterületén, Lőrintepusztán üzemelő mérőállomása a viharos erejű szél miatt többször extrém magas szállópor (PM 10) koncentrációt mutatott ki. 

A tározóktól délre elhelyezett mérőállomáson akkor olyan magas porszennyezettséget mértek, amely rövid idő alatt is jelentős egészségügyi kockázatot jelentett. A Veszprémi Bányakapitányság korábbi közlése szerint az ajkai timföldgyár tavaly december közepére az iszapömléskor átszakadt huszonöt hektáros X-es tározó lefedésével befejezte a vörösiszap-kazettáknál a porszennyezést megakadályozó munkálatokat, a végrehajtást elrendelő végzéseknek megfelelően.
 
Káldi Zoltán hozzátette: az iszapkatasztrófa büntetőperének tervezett helyszíni tárgyalása miatt az érintett részt a timföldgyár nem fedte le, de ha újból fennállna a kiporzás veszélye, a bányakapitányság a szükséges intézkedéseket haladéktalanul megteszi. A Mal Zrt. Ajka melletti tározójából 2010. október 4-én kiömlő vörösiszap három települést öntött el: Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyet. 

A katasztrófa következtében tíz ember meghalt, több mint kétszázan megsérültek, több száz ház lakhatatlanná vált. Az ügyészség a Mal Zrt. ajkai telephelyén lévő X-es számú vörösiszap-kazettánál bekövetkezett gátszakadás ügyében halált előidéző gondatlan közveszélyokozás vétsége és más bűncselekmények miatt emelt vádat 15 emberrel szemben. A tárgyalás tavaly szeptemberben kezdődött. 

A Közép-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség vezetőjének közlése szerint az elmúlt hat hónapban nem volt fokozott egészségügyi kockázattal járó kiporzás vagy határérték-túllépés a timföldgyár tározóinak környékén, de a zöldhatóság továbbra is figyeli a levegőszennyezettség alakulását.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.