Ismeretlen tettes ellen

Tart a nyomozás a kolontári porszennyezés ügyében

A tavaszi kolontári porszennyezés ügyében még tart a nyomozás, amelyet a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) rendelt el környezetkárosítás bűntett megalapozott gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen.

2012.10.04 08:33MTI

A nyomozás érdekeire hivatkozva az ügyről többet nem közöltek. Az NNI szóvivőjének korábbi közleménye szerint a nyomozóhatóság eljárása a Közép-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség feljelentése alapján áprilisban indult. A zöldhatóság idén tavasszal Kolontár külterületén, Lőrintepusztán üzemelő mérőállomása a viharos erejű szél miatt többször extrém magas szállópor-koncentrációt mutatott ki. A tározóktól délre elhelyezett mérőállomáson olyan magas porszennyezettséget mértek, amelynek rövid idejű hatása is jelentős egészségügyi kockázatot jelent. 

A Veszprémi Bányakapitányság május óta több határozatban kötelezte a vörösiszap-tározókat üzemeltető Mal Zrt.-t a kazetta lefedésére. Idén nyáron több helyszíni ellenőrzésen megállapították, hogy a cég folyamatosan végzi a IX-es és az iszapömléskor megsérült X-es vörösiszap-tároló lefedését, nedvesítését a végrehajtást elrendelő végzésnek megfelelően. A munkálatok a végükhöz közelednek; a legutóbbi közlés szerint a X-es iszaptározó több mint felét már beborították földdel az előírások szerinti vastagságban, és további 7,5 hektáron mentesítették a területet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.