"Újságíróként írta"

Selmeczi Bayerről: a közélet szereplői nem írhatnak indulatból

A közélet szereplőinek nem szabad indulatból nyilatkozniuk vagy írniuk - kommentálta Selmeczi Gabriella, a Fidesz szóvivője Bayer Zsolt szombati Magyar Hírlap-beli cikkét, amelyben a szigethalmi késelésre utalva fogalmazta meg véleményét.

2013.01.08 16:12MTI

Bayer Zsolt újságíróként írta az ominózus sorokat egy független napilap publicisztikai rovatában - mondta keddi budapesti sajtótájékoztatóján újságírói kérdésre Selmeczi Gabriella, hozzátéve ugyanakkor: a Fidesz megérti bizonyos bűnügyekkel összefüggésben a társadalom indulatait - hiszen rövid időn belül például már a második sportolót késelték meg -, de egy közszereplőnek nem szabad indulatból írni vagy nyilatkozni.

Azzal kapcsolatban, hogy Bayer Zsolt Fidesz-tag is egyben, a szóvivő közölte: a kormánypárt minden esetben az alapszabályában foglaltak szerint jár el, így ha egy tag úgy gondolja, eljárást akar indítani a párton belül, megteheti a helyi alapszervezetnél, egyelőre azonban nem tud ilyenről beszámolni, "de ez nem azt jelenti, hogy nem fog érkezni a közeljövőben".

Kérdésre válaszolva elmondta ugyanakkor azt is: a társadalomnak megvan a joga, hogy véleményt formáljon egy újságíró cikkével kapcsolatban, azt azonban nem tartaná jónak, ha a Fidesz testületileg állást foglalna újságírók publicisztikáival kapcsolatban.

Arra a felvetésre, hogy Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter hétfőn az ATV Egyenes beszéd című műsorában elítélte Bayer Zsolt szavait, Selmeczi Gabriella úgy reagált: Magyarországon szólás- és véleményszabadság van, "Navracsics Tibor elmondta a véleményét".

A szóvivő egyúttal óva intett attól, hogy egy platformra kerüljön, összemosódjon Bayer Zsolt újságíróként megfogalmazott véleménycikke és a jobbikos Gyöngyösi Márton országgyűlési képviselőként tett korábbi parlamenti felszólalása, amelyben annak felmérését szorgalmazta, hány olyan zsidó származású ember van az Országgyűlésben és a kormányban, aki nemzetbiztonsági kockázatot jelent.

Azzal kapcsolatban, hogy a Demokratikus Koalíció (DK) tüntetést szervez Bayer Zsolt cikke miatt, Bajnai Gordon volt miniszterelnök, a Haza és Haladás Egyesület elnöke pedig egységes kiállást sürget az írással szemben, a Fidesz szóvivője azt mondta: mindenkinek jogában áll demonstrálni és véleményt nyilvánítani, de az MSZP-nek és a DK-nak nincs morális alapja, hogy emberi jogi kérdésekből, demokráciából oktasson bárkit is.

A sajtótájékoztatón részt vevő Kontur Pál, a Fidesz munkástagozatának vezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy Magyarország dolgozta ki az európai uniós romaprogramot, és a kormánynak, valamint a Fidesznek is az az álláspontja, hogy a romákat taníttatni kell és munkát adni nekik, ugyanis csak így tudnak előrébb jutni. "Tessék erről írni, ezzel foglalkozni! A Fidesznek ez a szándéka" - mondta a politikus, hozzáfűzve, hogy valóban kell beszélni Bayer Zsolt cikkéről, de nem szabad eltúlozni a dolgot, hiszen Magyarországnak nem volt még olyan kormánya, amely annyit tett volna a cigányságért, mint a jelenlegi.

Bayer Zsolt szóban forgó írásában a szigethalmi késelésre utalva úgy fogalmazott: "Akiket megkéseltek a gyáva, undorító, kártékony állatok." Hozzátette, "a tények pedig azok, a cigányság jelentős része nem alkalmas az együttélésre. (...) A cigányság ezen része állat, és állatként viselkedik".



A képen: Köves Nóra, a Bayer Zsolt cikke ellen szervezett flashmob szervezője beszél a Magyar Hírlapnak is otthont adó irodaház bejárata előtt 2013. január 8-án. MTI Fotó: Kovács Tamás

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.