Többen "megalázónak" nevezték a közmunkaprogramot

Tavaly több mint 280 ezren kaptak munkát a közfoglalkoztatás keretében

A közfoglalkoztatásnak köszönhetően 2012-ben több mint 280 ezren kaptak munkát, idén pedig több mint 150 milliárd forint áll rendelkezésre erre a célra.

2013.01.02 15:01MTI

Az MSZP és a Közmunkás Szakszervezet képviselői keddi közös sajtótájékoztatójukon megalázónak nevezték a közmunkaprogramot, ezért az ombudsman által is jelzett "emberi jogokat sértő rendelkezéseinek" eltörlését követelték a kormánytól. 

Nyakó István, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője és Kordás László, az érdekképviselet főtitkára szerint a december 30-án elfogadott, a közfoglalkoztatást érintő testületi döntéssel mintegy 300 ezer embert kényszerít a kormány a kiszolgáltatottságba, fosztja meg jogaitól. 

A BM közleményében emlékeztet rá, hogy 2013. január 1-jétől a közfoglalkoztatásért járó havi bér teljes munkaidő esetén a szakképzetlen munkavállalók számára bruttó 75 500, szakképzettek esetén bruttó 96 800 forintra emelkedett. A szaktárca tájékoztatása szerint bevezetik a közfoglalkoztatási jogviszonyban foglalkoztatott munkavezetőt megillető közfoglalkoztatási garantált bért, amely napi nyolc óra munkaidő esetén bruttó 106 480 forint. 

A BM közleményében felhívta a figyelmet arra, hogy a minimálbér - amely ez év elejétől 98 ezer forintra emelkedett - és a közfoglalkoztatási bérek közötti olló tovább szűkült. A tárca arra kérte az MSZP-t, hogy "indokolatlanul ne keltsen feszültséget".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.