Ab-döntés

LMP: az országnak megegyezéses alkotmányra van szüksége

Az LMP véleménye szerint az Alkotmánybíróság (Ab) pénteki döntésével "kikukázta" az alaptörvény egyes átmeneti rendelkezéseit. A párt tárgyalásokat szeretne egy megegyezéses alkotmányról.

2012.12.28 16:20MTI

Schiffer András frakcióvezető és helyettese, Karácsony Gergely budapesti sajtótájékoztatójukon arra a határozatra reagáltak, amellyel a testület több, az alaptörvény átmeneti rendelkezései közé iktatott jogszabályt is megsemmisített.
   
Schiffer András kijelentette: az Ab döntése után egyértelművé vált, hogy "ma Magyarországnak nincsen alkotmánya". Egy olyan irat sem a szó jogelméleti, sem pedig erkölcsi értelmében nem nevezhető alkotmánynak, amelybe egy ember a saját pillanatnyi hatalmi érdekeinek megfelelően tölt tartalmakat - tette hozzá magyarázatként.
   
Az LMP valamennyi politikai erőt, köztük a jelenlegi kormánykoalíciót is arra szólítja fel, hogy 2014-ben kezdjenek tárgyalásokat annak érdekében, hogy az országnak egy megegyezéses alkotmánya legyen - mondta a frakcióvezető.
   
Karácsony Gergely az előzetes választási regisztráció kapcsán megismételte korábbi kijelentéseiket, amelyek szerint a rendelkezés indokolatlanul korlátozza a választójogot. Hozzátette, hogy a regisztrációt nemcsak jogkorlátozónak, hanem alkotmányellenesnek is tartják, ráadásul több olyan nemzetközi egyezménnyel is ellentétes, amelyhez Magyarország korábban csatlakozott.
   
Az LMP bízik abban, hogy az Ab napokon belül kimondja az előzetes regisztrációval kapcsolatos ítéletét, és a Fidesz "bármit trükközik", a jogszabály nem megy át az Alkotmánybíróság szűrőjén - tette hozzá.
   
Az Alkotmánybíróság pénteki határozatában megállapította, hogy az Országgyűlés túllépett a jogalkotási felhatalmazásán, amikor az alaptörvény átmeneti rendelkezései közé olyanokat is beiktatott, amelyek hosszabb távra szóló, általános szabályokat tartalmaznak, ezért a kifogásolt rendelkezéseket - köztük az előzetes választási regisztrációra vonatkozókat - e formai hiányosságok miatt megsemmisítette.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.