Ab-döntés

Együtt 2014: a kétharmados rezsim ne trükközzön az Ab döntése után!

Az Együtt 2014 Választói Mozgalom arra szólította fel a kormányt, "próbálja meg a demokrata utat".

2012.12.28 14:09MTI

Vagyis semmisítse meg az alaptörvény-ellenes jogszabályokat és egyúttal mondjon le azokról a politikai hátsó szándékairól is, amelyek az átmeneti rendelkezések mögött meghúzódnak, különös tekintettel az előzetes regisztráció intézményére.

A szervezet pénteken az MTI-nek küldött közleményében azt írta, azt várják el az Országgyűlés többségétől, hogy ezúttal "se tisztességtelen jogi trükközéssel, se hatalmával visszaélve ne próbáljon visszajönni az ablakon azzal, amivel egyszer már az alkotmánybíróság is kipenderítette az ajtón".

Az Együtt 2014 szerint ugyanis a kétharmados rezsim az ilyen típusú jogalkotási kudarcokra kétféle választ szokott adni: vagy az alkotmánybíróság jogkörét csorbították vagy magát az alaptörvényt szabták át újra az aktuális hatalmi érdekének megfelelően. Szerintük mindkét megoldás ellentétes a jogállami eszményekkel, mindkét megoldás árt a magyar demokráciának és így árt Magyarországnak.

Azt írták, az elmúlt két évben az "Orbán-rezsim módszeresen és csigolyánként törte el a magyar demokrácia gerincét"; a jogállamiságot gyengítő lépések között voltak olyanok, amelyeket a Fidesz gőgösen vállalt és voltak köztük olyanok, amelyeket még a kétharmados többség is szégyenkezve szavazott meg.

Ez utóbbi jogszabályokat dobálták egy halomba és nevezték el - jobb híján - átmeneti rendelkezéseknek, és az Alkotmánybíróság (Ab) mostani döntése most erről a jogszabály-halomról mondta ki, hogy az jogállami selejt, amelyet meg kell semmisíteni - áll a közleményben.

Az Ab pénteki határozatában megállapította, hogy az Országgyűlés túllépett a jogalkotási felhatalmazásán, amikor az alaptörvény átmeneti rendelkezései közé olyanokat is beiktatott, amelyek hosszabb távra szóló, általános szabályokat tartalmaznak, ezért a kifogásolt rendelkezéseket - köztük az előzetes választási regisztrációra vonatkozókat - e formai hiányosságok miatt megsemmisítette.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.