Felsőoktatási átalakítás

Legalább 55 ezer diák ingyen tanulhat?

Legalább 55 ezer diák ingyen tanulhat, és 75 ezer forint ösztöndíjat is kaphatnak a megfelelő szakot választók - többek között ezek a döntések születtek a héten a felsőoktatás átalakítása kapcsán.

2012.12.23 08:17HavariaPress

A kormány folyamatosan próbált egyeztetni a diákokkal a minőségi felsőoktatás kialakítását tartva szem előtt - olvasható a Magyar Nemzetben.

A felsőoktatás volt az egyik kiemelt témája a hétfői parlamenti ülésnapnak is. Az Országgyűlés megszavazta, hogy a felsőoktatási alapképzésben eltörlik a keretszámokat, a mesterképzésben viszont részben megmarad a létszámszabályozás. Rogán Antal az idei utolsó parlamenti ülésnapon bejelentette, megértették a diákok követelését, és mostantól két kérést támasztanak csak a felsőoktatásba igyekvők felé: hogy fejezzék is be megkezdett tanulmányaikat, illetve hogy vállaljanak itthon munkát diplomaszerzés után.

A kormány - ahogy a múlt héten is - folymatosan kereste az egyeztetés lehetőségét a diákokkal, kedden sor is került egy újabb fordulóra, mely végül megszakadt. Balog Zoltán ezt követően kijelentette: nem lesz tandíj, sem keretszámrendszer, a hallgatói szerződésről pedig tárgyalást ígért. A HÖOK-elnök másnap be is fejezhette a Parlament előtti ülősztrájkját, majd bejelentették: a karácsonyi ünnepek előtt asztalhoz ülnek a tárcavezetővel. Szerdán a kormányszóvivő tudatta: legalább 55 ezer hallgató ingyen kezdheti meg felsőfokú tanulmányait 2013-ban. Giró-Szász András közölte azt is, hogy jövőre 24 milliárd forinttal többet kap a felsőoktatás. Ennek ellenére a diákok ismét utcára vonultak, melynek eredményeképpen jött a már-már tradicionális hídfoglalás, ami után kivételesen három fiatalt előállítottak, de hamar ki is engedték őket.

Balog Zoltán csütörtök reggel egy tévéműsorban közölte: a kormányzat azt szeretné, ha csak a felsőoktatási intézmények kapacitása szabna határt a felvehetők létszámának. Még aznap este pedig kiderült, hogy az emberierőforrás-miniszter idén kizárólag a ponthatárok minimumát határozza meg, amely a kapacitás és az esetleges túljelentkezés függvényében felfelé módosulhat annak figyelembe vételével, hogy a 2013-ban felvételt nyert, magyar állami ösztöndíjas hallgatók száma nem lehet kevesebb a tavalyinál, azaz 55 ezer főnél. Balog csütörtök este bejelentette, hogy akár nettó 75 ezer forint ösztöndíjat is kaphatnak azok a hallgatók, akik hiányszakokra, például fizika-kémia tanár képzésre jelentkeznek a felsőoktatásba.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.