"A gazdasági fejlődés a képzett munkaerőn alapul"

Középiskolások tüntetnek a felsőoktatási keretszámok csökkentése ellen

Mintegy kétszáz középiskolás tüntetett a budapesti Széll Kálmán téren a felsőoktatási keretszámok csökkentése ellen, amely ellen aláírásokat is gyűjteni kezdtek.

2012.12.13 17:56MTI

A demonstráción egy gimnazista szólalt fel, aki hangsúlyozta: nem szabad a felsőoktatást pénzfüggővé tenni, csődbe vinni, mert a gazdasági fejlődés a képzett munkaerőn alapul. Rámutatott arra, hogy a diákhitelt akkor kell majd visszafizetni a végzett diplomásoknak, amikor a legnagyobb szükségük lenne a pénzre a családalapítás és a lakhatás biztosítása céljából.
 
Elfogadhatatlannak nevezte, hogy két hónappal a felsőoktatásba való jelentkezési határidő előtt megváltoztatták a jelentkezési feltételeket. Véleménye szerint a keretszám-csökkentésnek az lesz a következménye, hogy "az egyetemisták csak a felső tízezer köréből fognak kikerülni". 

A rendezvényen felolvasták a Hallgatói Hálózat petícióját, amelyben követelik a keretszámok "legalább a 2011-es szintre" való visszaállítását, a forráskivonás megszüntetését, az elvonások kompenzálását, a hallgatói szerződések eltörlését, a köz- és felsőoktatás átfogó reformját, valamint azt, hogy ez utóbbi biztosítsa a szegényebb családok gyermekeinek a bejutását a felsőoktatási intézményekbe. 

A Szilágyi Erzsébet Gimnázium, a Kölcsey Ferenc Gimnázium, a IX. kerületi Közgazdasági Politechnikum és a Kosztolányi Dezső Gimnázium diákjai a Margit körúton és a Margit hídon keresztül az oktatási államtitkárság épületéhez vonulnak, ahol a tervek szerint újra felolvassák petíciójukat. A Margit körutat a Pestre vezető irányban mindkét sávban lezárták a vonulás idejére.
 
A diákokhoz időközben többen csatlakoztak, mintegy háromszázan vannak, és táblákat visznek magukkal, amelyekre egyebek mellett azt írták, hogy "Matek óra: számítsd ki, mennyi a hiteled!" A rendezvényen megjelent Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakaszervezete és Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.