Szegedi Szabadtéri

Leváltották Bátyai Edinát, a Szegedi Szabadtéri Játékok ügyvezetőjét

Zárt ülésen leváltotta a szegedi közgyűlés a Szegedi Szabadtéri Játékok Nonprofit Kft. ügyvezetőjét csütörtökön.

2012.12.13 17:04MTI

A kulturális szakember menesztéséről december 1-jei ülésén - a Fidesz-KDNP-frakció tagjainak és a Jobbik képviselőjének szavazatával - már egyszer határozott a testület. A döntést azonban Botka László szocialista polgármester - élve az önkormányzati törvényben adott jogkörével - nem írta alá, ezért kellett ismét tárgyalni az ügyet a rendkívüli közgyűlésen.
 
A zárt ülésről az MSZP és Szabad Város Egyesület frakció tagjai, valamint az LMP képviselője kivonultak. A leváltásról szóló döntést a 29 tagú közgyűlés 14 Fidesz-KDNP-s és egy jobbikos képviselője támogatta. A napirendi pont zárt ülésen történő tárgyalását Kohári Nándor fideszes képviselő kezdeményezte, a javaslatot a hallgatóság a karzatról hangos közbekiabálásokkal fogadta, majd a szavazást követően a jobboldali képviselők hangos pfujolás közepette hagyták el az üléstermet. 

Botka László az ülést követően újságíróknak úgy fogalmazott, hogy a közgyűlés fideszes-jobbikos többsége arcul csapta a szegedieket. A politikus elmondta: bízott abban, hogy a jobboldali képviselők meghallják a szegediek és a magyar kulturális élet reprezentánsainak a döntést elutasító véleményét. "Ez az ügy nem Bátyai Edináról, hanem elfogadhatatlan hatalomgyakorlásról, öncélú politizálásról szól" - tette hozzá. 

A Bátyai Edina menesztéséről szóló határozatot jegyző fideszes képviselő, Kohári Nándor szerint a Szegedi Szabadtéri Játékok jelentős és folyamatos bevételcsökkenése, a fesztivál körül kialakult botrányok és provokációk miatt elkerülhetetlen volt a vezető menesztése. Bátyai Edina egyben a szegedi Regionális Összművészeti Központ (REÖK) ügyvezetője is. Leváltása azután került napirendre, hogy egy REÖK-beli kiállításon bemutatott installáció sokakban felháborodást keltett.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.