Összefoglaló

Szegedi szabadtéri játékok: leváltotta az ügyvezetőt a közgyűlés

Szenvedélyes, személyeskedéseket sem mellőző vita után azonnali hatállyal leváltotta Bátyai Edinát a Szegedi Szabadtéri Játékok ügyvezetői posztjáról a szegedi közgyűlés szombaton. Bátyai Edina bízik abban, hogy a kialakult helyzet nem érinti a fesztivál működését.

2012.12.01 20:37MTI

Botka László szocialista polgármester él az önkormányzati törvényben rögzített hatáskörével és nem írja alá a határozatot. A szegedi közgyűlésnek így tizenöt napon belül rendkívüli ülést kell tartania, és amennyiben a javaslat akkor megkapja a többséget, automatikusan hatályba lép.

A polgármester méltatlannak tartja, hogy a szegedi Fidesz-KDNP frakció tagjai és a Jobbik képviselője feláldozta a magyar kulturális élet egyik zászlóshajóját politikai céljainak. Botka László szerint ugyanakkor biztató, hogy a teljes művészeti elit, és valamennyi szakmai szervezet ideológiától és pártállástól függetlenül szinte ugyanazokkal a szavakkal tiltakozott a tervezett lépés ellen.

A Szegedi Szabadtéri Játékok és egyúttal a Regionális Összművészeti Központ ügyvezetői posztjára a közgyűlés pályázatot ír ki, ennek szükségességére pénteken több szakmai szervezet is felhívta a figyelmet. A polgármester szerint kérdés, ki fog azok után pályázni, hogy a szegedi kulturális bizottság ülésén Kelemen Csaba egri színészt bemutatták már a játékok leendő igazgatójaként.

Az önkormányzati tulajdonú céget a vállalkozás belső szabályai alapján Juhász Péter irányítja 2013. február 15-ig. Botka László álláspontja szerint egyébként február 15-ig nem lehet a jogszabályoknak megfelelően, a törvényes határidőket betartva lebonyolítani a pályázatot.

A történtek után Bátyai Edina közleményt adott ki, amelyben amellett, hogy leváltása miatt hangot adott értetlenségének, hogy "hogy érdemi indokok hiányában kívánnak dönteni az ügyben", de hangsúlyozta: bízik abban, hogy a kialakult helyzet nem érinti a Szegedi Szabadtéri Játékok működését.

A leváltott igazgató úgy gondolja, hogy a 82 éves múlttal rendelkező fesztivál sikereit rendületlenül, elhivatott munkával kell folytatni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.