A kormány adósságkonszolidációjának köszönhetően

Fazekas Sándor: Nagykanizsa adósságállománya negyven százalékkal csökken

Nagykanizsa mintegy hétmilliárd forintos adósságállománya nagyjából 40 százalékkal csökken a kormány adósságkonszolidációjának köszönhetően.

2012.12.13 12:28MTI

Fazekas Sándor azt mondta: a felszabaduló összeg jelentős mozgásteret ad a városnak, hogy fejlesztésekre, munkahelyteremtésre fordítsa forrásait.
   
Egy kérdéssel kapcsolatban azt is hozzátette, hogy a belügyi és a gazdasági tárca tárgyalásait követően várhatóan a jövő év első negyedében lezárulhat az adósságkonszolidáció.
   
Felidézte: a kormány adósságcsökkentési terveinek lényege, hogy a kistelepülések, városok és megyei jogú városok adóságait áttekintik, tárgyalásokat folytatnak, tájékozódnak, "és megszabadítjuk városainkat azoktól a terhektől, amelyeket az előző kormányzati időszakban kénytelenek voltak magukra venni". Azt mondta, a korábbi kormányzati politika a településeket és a magánembereket is adósságba taszította.
   
A vidékfejlesztési miniszter hangsúlyozta, hogy Magyarországon fejlődőképes vidékre van szükség, amely megtartja a lakosságot, megélhetést nyújt számára. Olyan vidékre van szükség, hogy az iparban, kereskedelemben, közlekedésben már erős pozíciót szerző települések megtarthassák helyzetüket, vagy a mezőgazdaságban, turizmusban találják meg azokat a fejlődési pályákat, amelyek a lakosságnak is fontosak, illetve a magyar termékeken keresztül meg tudják jeleníteni a térség értékeit - fejtette ki.
   
Nagykanizsa lehetőségeit taglalva Fazekas Sándor elmondta: a polgármesterrel tárgyaltak arról, hogy a Vidékfejlesztési Minisztérium támogatásokkal, marketinggel miképpen tudja segíteni a balatoni turizmus hátországában, a zalai borvidékben rejlő lehetőségek kiaknázását. Meglátása szerint a kerékpáros turizmusban, a határon átnyúló kapcsolatokban, vagy a gasztronómia helyi értékeit felhasználva megvalósítható elképzelései vannak a városnak.
   
"Nagykanizsa megelőzte a korát" - mondta a miniszter, aki nagyon fontos döntésnek nevezte, hogy a város megvásárolta a Saubermacher-Pannonia hulladékkezelő céget. Ez a lépés "illeszkedik abba a koncepcióba, hogy az emberek részére az alapszolgáltatásokat (...) önkormányzati tulajdonú vállalkozások biztosítsák", az új hulladéktörvény is ezt az irányt képviseli.
   
Cseresnyés Péter polgármester (Fidesz-KDNP) közölte: a mostani számítások szerint évente 200 és 300 millió forint közötti összegű fizetési kötelezettségtől szabadul meg Nagykanizsa, a városnak így jelentősen csökken a működési hiánya.
   
A polgármester egy kérdésre válaszolva arra is kitért, hogy az önkormányzat Magyarország európai uniós csatlakozása után vett fel hiteleket, amelyeket nagyrészt megfelelő célra fordított, így iskolák és a művelődési központ felújítására, a kórház rekonstrukciójára és a belváros rehabilitációjára, valamint a környező településekkel közös csatornaberuházásra.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.