Havazás - ÖSSZEFOGLALÓ

Dél-Dunántúlról a Dél-Alföldre érkezett a havazás, elzárt település nincs

A Dél-Dunántúl után a Dél-Alföldre érkezett az intenzív havazás szombaton a nap folyamán az Országos Meteorológiai Szolgálat szombati tájékoztatása szerint. A havas útszakaszokat folyamatosan takarítják, elzárt településről nem érkezett jelentés, ugyanakkor több helyen kötelezővé tették a hólánc használatát.

2012.12.08 15:09MTI

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szombat reggel a legmagasabb fokú, azaz a piros riasztást adta ki Baranya megye kilenc kistérségére hófúvás miatt; ezeken a helyeken a viharos erejű - az óránkénti 70 kilométert meghaladó - szél akár félméteres hótorlaszokat képezhet.
   
A nap folyamán várhatóan az ország déli megyéiben - Dél-Dunántúlon és a Dél-Alföldön - 10-20 centiméter friss hó esik, a déli országhatár mentén pedig akár 30 centiméter is hullhat.
   
Az északkeleti szél tovább erősödik, helyenként viharossá fokozódik. A széllökések ereje az országban jellemzően meghaladja az óránkénti 50 kilométert, de a legerősebb lökések 60-70 kilométer körül várhatók.
   
Zala megye közútjain a havazás miatt csaknem harminc munkagéppel dolgoznak, az emelkedő útszakaszokon kamionok akadtak el - közölte a közútkezelő megyei igazgatóságának ügyeletese.
   
Baranyában minden út járható, és az áramellátásban sincs komolyabb probléma az órák óta tartó intenzív havazás ellenére, a rendőrség és az E.ON tájékoztatása szerint.
   
Baranya megyében a 6-os és a 67-es főút mellett már az 56-os főúton, illetve Somogy megyében a 66-os főúton is kötelezővé tette a hólánc használatát Magyar Közút Nonprofit Zrt.
   
Az északi országrészben Balassagyarmat környezetében jégbordás, Salgótarjánnál letaposott havasak az utak. A Dunántúl déli területein közepes, Szántód, Dunaújváros, illetve Szentes környékéről erős, óránkénti 40-50 kilométeres széllökéseket jelentettek. Harkány környékén viharos, óránként 60 kilométer feletti a légmozgás erőssége.
   
A havazásban érintett területeken a közútkezelő üzemmérnökségei a legmagasabb, hármas készültségi fokozatban, teljes kapacitással dolgoznak. A közútkezelő csaknem 200 munkagépe és 600 munkatársa dolgozik országszerte a hó eltakarításán és az utak síkosságmentesítésén.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.