Ki tartozik ezzel?

NMHH: Bocsánatot kérünk Sz. M.-től és a TASZ-tól

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) levélben szólította fel a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságot (NMHH), hogy kérjen bocsánatot védencétől, Szabó Mikolájtól (Sz. M.).

2012.12.01 15:50ma.hu

Mint azt sokan tudják, Sz. M. nemcsak hamisított számlát állított ki az NMHH nevére, hanem más, sajátosan értelmezett „jó ízlésről” és kulturáltságról tanúskodó cselekedetével is méltóvá vált a bocsánatkérésre - írja az NMHH, leszögezve, hogy tiszteli a véleményszabadságot és tiszteletben tartja a TASZ kérését is. Ezért döntött úgy, hogy lemond az arányosság és a kölcsönösség elvéről, és egyoldalú bocsánatkéréssel tesz eleget Dénes Balázs, a TASZ jogvédő szervezet elnöke elvárásának.

"Mindenekelőtt bocsánatot kérünk azért, hogy a TASZ a saját honlapján egy ügyészégi iratot közzétéve nagy nyilvánosság elé tárta Sz. M. privát weboldalának (savingprivatblue.net) címét, aminek segítségével bárki egy kattintással kideríthette Sz.M. teljes nevét, címét, e-mail címét és telefonszámát.

Ezúton kérünk bocsánatot azért is, hogy Sz. M. – visszaélve az NMHH elnökének nevével – a jogkövetés és kulturáltság különös értelmezéséről tanúskodó honlapokat regisztráltatott.

Bocsánatot kérünk azért is, hogy Sz. M. önként, saját szabad akaratából becsületsértésre alkalmas tartalmakat hozott létre és tett közzé az általa – szintén saját, szabad akaratából, hamis számlával – regisztráltatott honlapokon.

Miként bocsánattal tartozunk azért is, hogy az NMHH elnöke az ellene elkövetett jogsértés ellenére sem tett feljelentést a TASZ védence, SZ. M. ellen.

Végül bocsánatot kérünk a TASZ-tól is, hogy az Sz.M. nevű védence ügyében megfogalmazott, a sajtóban széleskörűen közzétett véleményét tényekkel is ki kellett egészítenünk. Annak reményében tettük ezt, hogy talán még a TASZ sem találja a szabadságjogokkal ellentétesnek azt, hogy a tények pontos ismerete is hatással lehet az üggyel kapcsolatos véleményalkotásra.

Mindezek tükrében pedig a TASZ elnökének kifejezett és határozott kérésére sem áll módunkban az ügyről tudósító médiumok cikkeit cenzúrázni.

Fontos hangsúlyoznunk, hogy ez a bocsánatkérés nem jött volna létre a TASZ kifejezett kérése nélkül, mégis örömmel töltött volna el minket, ha nem kellett volna sort kerítenünk rá.

A további bocsánatkérések helyett azt ajánljuk minden, az ügyben érintett szereplőnek, hogy fontolja meg: van-e értelme a méltánytalan diskurzusok folytatásának és forszírozásának, vagy jobb volna-e inkább a méltányosság útját követni?

Meggyőződésünk, hogy a TASZ-ban is józan ésszel, ép erkölcsi érzékkel megáldott emberek dolgoznak. Olyan emberek, akik vélt igazuk biztos tudatában talán könnyen ragadtatják el magukat, de lelkük mélyén mégis tudják, hol a határ.

Bocsánatkérésünk annak egyértelmű jelzése, hogy számunkra az igazi kérdés az: vajon tényleg úgy gondolja-e Dénes Balázs, hogy ebben a különös ügyben nem SZ.M., hanem az NMHH tartozik bocsánatkéréssel?

És ha igen, vajon akkor is így gondolná-e, ha Sz. M. Dénes Balázs és a TASZ nevével visszaélve gyártott volna hamis számlákat, ál-honlapokat, becsületsértésre alkalmas obszcén tartalmakat?

Vajon ebben az esetben is azt követelné-e, hogy Dénes Balázs és a TASZ kövesse meg Sz. M-et, vagy pedig erkölcsi érzéke azt súgná neki, ennek talán épp fordítva kellene lennie?

Mert a határ épp ott van, ahol az ezekre a kérdésre adandó válaszok elkezdődnek." - áll az NMHH közleményében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.