A BKK jogszerűtlenül zárta ki a BKV-t?

Busztender: az MSZP válaszokat vár a BKK-tól

Az MSZP világos választ vár a Budapesti Közlekedési Központ(BKK) vezetésétől, hogy hogyan lesz fenntartható a busztender és miként szolgálja majd a város érdekét.

2012.11.23 12:19MTI

A szocialisták szerint a közbeszerzési eljárás több szempontból is jogsértő módon zajlott - erről Simonka Csaba, a Fővárosi Közgyűlés közbeszerzési bizottságának szocialista delegáltja beszélt pénteki sajtótájékoztatóján.

Simonka Csaba szerint a BBK által irányított busztender több kérdést vet fel, mint amennyit megold. Hozzátette: úgy látják hogy a Fidesz képviselői is nyíltan vitatkoznak az ügyről, és szinte nincs ember, aki tisztán látná, hogy ki, miért, milyen alapon és milyen fedezettel vállalta fel az észak-budapesti buszbeszerzést.

Közölte: az MSZP véleménye szerint az autóbusz kiszervezési közbeszerzési eljárás több szempontból is jogszabálysértő módon zajlott lett, mert az eljárásban a BKK több olyan feladatot látott el, ami összeférhetetlen, illetve ellenőrizhetetlen. A BKK ugyanis egyszerre közlekedésszervező, a Főpolgármesteri Hivatallal egyenértékű hatóság, a BKV tulajdonosi jogainak gyakorlója és a fedezetet birtokló megrendelő is - magyarázta a fővárosi közbeszerzési bizottságának tagja.



Hangsúlyozta: a BKK az általa irányított BKV jegyárbevételeit évi 10 milliárdos nagyságrendben, kontroll nélkül saját bevételeként használta fel a kiírás fedezeteként, ugyanakkor nyitott kérdésként hagyott hátra egy akár 3,5 milliárd forintot is meghaladó költséget.

Szerinte emellett a BKK jogszerűtlenül zárta ki a BKV-t a versengés lehetőségeiből, vagyis a közlekedési vállalat igazgatóságában betöltött kontrolljával teljesen mértékben visszaélt, valamint harmadik féllel szembeni, ingyenes szolgáltatásra kötelezte a BKV-t, amivel gyakorlatilag ingyenesen biztosította a társaság eszközeit külső szereplőknek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.