Az emberi kiszolgáltatottság

Népi kezdeményezés hajléktalanügyben?

Jogvédők helyett népi kezdeményezés is dönthetne a hajléktalanok sorsáról - vetette fel a főpolgármester a legutóbbi alkotmánybírósági döntés nyomán.

2012.11.20 07:43HavariaPress

Milyen demokrácia az, ahol ilyen mértékben felülírhatók a többség érdekei? - tette fel a kérdést Tarlós István (Fidesz-KDNP). A főpolgármester az Alkotmánybíróság (Ab) hajléktalanügyben alig egy hete kihirdetett döntéséről, a szabálysértési törvény és az ahhoz kapcsolódó önkormányzati rendeletek megsemmisítéséről az elsők között szögezte le, hogy tiszteletben tartja.

Az Ab kimondta: ,,sérti az emberi méltóságot és a jogbiztonság elvét", hogy az említett jogszabályok büntethetővé tettek bárkit, aki életvitelszerűen a közterületen lakik. Tarlós István szerint azonban több mint elgondolkodtató a döntés életszerűsége, annak várható következményei. Ami látszólag nagyon jogelméleti, nagyon demokratikus, valójában irracionálisnak tűnik, és megérne egy népi kezdeményezést.

Furcsállom, hogy a leghangosabb ,,jogvédők" közt például Amerikában tanuló diákok is vannak, akik eddigi életükben nem sokat élhettek meg a hajléktalanságból, de mindenesetre évente kétszer hazajönnek, és felelőtlen akciózásokkal keltik a feszültséget. Egy főváros főpolgármesterének és közgyűlésének alapfeladata, hogy gondoskodjék a város funkcionális létesítményeinek rendeltetésszerű használatáról.

Érthetetlen, hogy - akarva vagy akaratlan - ebben épp az Ab akadályozza meg. A legutóbbi döntés konkrétan azt jelenti, hogy bárki bármikor indokolás nélkül megágyazhat az aluljárókban, a metrómegállókban, a frekventált közparkokban, középületek lépcsőházaiban vagy bárhol másutt - és persze megakadályozhatatlanul végezheti biológiai dolgait is, jobb híján. Ez gyakorlatilag nem egyéb, mint fityiszmutatás az idegenforgalomnak - emelte ki Budapest vezetője.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.