Új kormányhatározat

Állami felelősségvállalás a vízilétesítmények üzemeltetésében

A kormány szervezett állami feladatnak tartja az aszály megelőzésében és kezelésében való részvétel, valamint a vízhiányos időszakban kiemelten jelentkező öntözési problémák megoldása is, ezért egy pénteken megjelent kormányhatározat a korlátozottan forgalomképes és forgalomképes állami tulajdonban lévő vízfolyások és vízilétesítmények vagyonkezelését és üzemeltetését is állami feladattá teszi.

2012.11.16 19:41MTI

A Magyar Közlöny legfrissebb számában megjelent kormányhatározat szerint a kabinet ezért felhívja a belügyminisztert, hogy a vidékfejlesztési miniszter bevonásával készítsen előterjesztést a témában. Ebben a tárcavezetőnek be kell mutatnia a feladat végrehajtásához szükséges műszaki, infrastrukturális feltételrendszert, a humánerőforrásokat, a pénzügyi erőforrásokat. 

Továbbá javaslatot kell tennie a feladat végrehajtását biztosító igazgatási szervnek az államigazgatási szervezetrendszerben történő elhelyezésére, valamint az állami feladatellátás érdekében szükséges jogszabályok módosítására is. A határozat felhívja a belügy- és a vidékfejlesztési minisztert figyelmét: legyenek tekintettel arra - a fenti feladatok megoldása során -, hogy a szervezetrendszernek 2013. július 1-jétől folyamatosan működnie kell. 

A működés során pedig – a vízilétesítmények üzemeltetésének költségét nem érintve – az érdekeltek számára ingyenesen biztosítani kell a mezőgazdasági célú vízigénybevétel lehetőségét. Ez utóbbi feladatok végrehatásáért a belügy- és a vidékfejlesztési miniszter közösen felel. A belügyminiszternek ugyanakkor ezen túlmenően még ki kell dolgoznia a 2014-ig üzembe helyezhető sík- és dombvidéki tározók megvalósításának pénzügyi feltételrendszerét is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.