A volt kormányfő keddi nyilatkozata

Inkább Bajnait támogatnák a jobbikosok

Miközben Bajnai Gordon a minap a Fidesz és a Jobbik szavazói közötti mozgásról beszélt, afganisztáni és pakisztáni törzseknek titulálva a ,,vándorlókat", a Századvég kutatása a kijelentést cáfolva arra is rámutatott, hogy az exkormányfő elutasítottsága a radikálisok között alacsonyabb, mint Orbán Viktoré.

2012.11.15 07:19HavariaPress

Bajnai Gordon a baloldal legrosszabb hagyományait folytatja, amikor afganisztáni és pakisztáni törzseknek titulálja, lényegében idegeneknek tekinti azt a hárommillió embert, aki 2010-ben a Fideszre, vagyis a Gyurcsány-Bajnai-korszak leváltására szavazott - hangsúlyozta tegnapi közleményében a Fidesz szóvivője. Selmeczi Gabriella ezzel a volt kormányfő keddi nyilatkozatára reagált, az Mno.hu tudósítása szerint ugyanis a Magyarországon dolgozó külföldi újságíróknak angolul tartott sajtótájékoztatóján azt mondta: ,,Látok bizonyos mozgást a Fidesz és a Jobbik szavazói között oda és vissza. Kicsit olyan ez, mint az afgán és pakisztáni határon élő törzsek, nem tudni, melyik országhoz tartoznak, csak mennek az árral." A szóvivő azt írta, aki nem ért velük egyet, azt lenézik, és sértéseket vágnak a fejéhez. ,,Három- millió honfitársunk nevében kérem, ne sértegesse őket" - zárta közleményét Selmeczi Gabriella.

Bajnai újságíróknak a szóvivő megnyilvánulására úgy reagált, semmilyen módon semmilyen szavazókat nem minősített és nem hasonlított félázsiai törzsekhez, ,,félázsiai népségnek a mostani miniszterelnök nevezte a magyarokat". A Haza és Haladás Egyesület elnöke szerint földrajzi hasonlattal éve csupán arról beszélt, a Fidesz ,,foglyul ejtette" a konzervativizmus fogalmát, miközben egyre több konzervatív, mérsékelt szavazó Magyarországon már nem talál magának pártot. Kifejtette, a Fidesz azért, hogy a Jobbik radikális, szélsőséges szavazóinak ,,udvaroljon", elhagyja a közepet.

A Századvég legújabb közvélemény-kutatása szerint azonban nincs érdemi átjárás a Fidesz és a Jobbik választói bázisa között, a két politikai erő szavazói mozgás és politikai preferenciák vonatkozásában egymástól elszigeteltek. A felmérés szerint jelenleg a felnőtt népesség huszonegy százaléka vallja magát Fidesz-szavazónak, kilenc százaléka pedig Jobbik-szimpatizánsnak.

A fideszesek között az adatfelvétel során nem találtak olyan választót, aki Vona Gábort jelölte meg preferált miniszterelnökként. Eközben a jelenlegi jobbikosok nyolcvankét százalékának kedvezőtlen a véleménye Orbán Viktorról és a Fideszről. Bajnait a radikális választók huszonkét százaléka kedveli, és hatvanegy százaléka utasítja el - derül ki a lapunk számára is megküldött kutatásból. A mérés szerint tehát Bajnai Gordon mint lehetséges kormányfő több jobbikos szavazatot kapna, mint a jelenlegi miniszterelnök.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.