Felére csökkenne az ellátás

Özvegyi nyugdíjak: a felelős államtitkár "fejét" követeli az MSZP

Soltész Miklós szociális ügyekért felelős államtitkár és Asztalosné Zupcsán Erika szociálpolitikáért felelős helyettes államtitkár munkájának felülvizsgálatát, és "a szükséges konzekvenciák levonását" követeli az MSZP.

2012.11.14 17:45MTI

Korózs Lajos, a szocialista párt elnökségi tagja ezt szerdán arra reagálva közölte az MTI-vel, hogy a kormány döntése alapján tárcaközi bizottság vizsgálja az özvegyi nyugdíjakkal kapcsolatos hibás szabályozás körülményeit, valamint azt, szükség van-e személyi felelősség megállapítására az ügyben.

A szocialista politikus közleményében azt írta: a személyi felelősség megállapítása nem maradhat el, "ezzel tartoznak annak a több tízezer özvegyasszonynak, akinek a megélhetésével hónapokon át szórakoztak".

Az ügy előzménye, hogy a parlament október 1-jén az emberierőforrás-miniszter előterjesztésének elfogadásával korrigálta azt a júliusban szintén Balog Zoltán javaslatára elfogadott törvényt, amely úgy rendelkezett: aki a tavalyi év végén házastársa jogán özvegyi nyugdíjban, valamint rendszeres szociális járadékban részesült, és most rokkantsági vagy rehabilitációs ellátást kap, annak özvegyi nyugdíját szeptember 1-jétől a felére csökkentik, az összegtől függetlenül. Az októberi változtatás viszont rögzítette, hogy a nyugdíjcsökkentés nem hajtható végre.

A Hivatalos Értesítőben kedden megjelent utasítás szerint a kormány tárcaközi bizottságot hozott létre, ez alakít ki álláspontot arról, hogy szükség van-e személyi felelősség megállapítására, ha igen, javaslatot tesz a felelősségre vonás módjára és mértékére.

Az MSZP-s Korózs Lajos közleményében azt írta: már a jogszabály előkészítésénél, illetve a szaktárcán belüli egyeztetésnél ki kellett volna derülnie a hibának, így lehetőség lett volna a kijavítására még a kormány és a parlament döntése előtt.

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár szeptember 11-én a parlamentben - egy másik törvényjavaslat vitájában - azt mondta: az ügyben a jogalkotó és a nyugdíjbiztosító is súlyos hibát követett el, ezért a minisztériumban és a nyugdíjbiztosítónál is belső vizsgálatot rendeltek el a személyi felelősség megállapítására. Közölte azt is, hogy az özvegyi nyugdíjának csökkentéséről nagyjából háromezer embert értesítettek, de egyiküket sem éri hátrány, az emberierőforrás-miniszter mindannyiuknak bocsánatkérő levelet küld a kormányzati hiba miatt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.