84 éves volt

Gombos Katalin színésznő elhunyt

Életének 84. évében meghalt Gombos Katalin színésznő, érdemes művész.

2012.11.07 11:08MTI

Sinkovits Imre, a Nemzet Színésze özvegyét hosszan tartó betegség után kedden érte a halál. A színésznő temetéséről később intézkednek. Gombos Katalin 1929. február 12-én született Hódmezővásárhelyen. A helyi színháznál kezdte pályafutását 1945-ben, 1950-ben a Petőfi (később Jókai) Színházhoz szerződött. Diplomáját a Színház- és Filmművészeti Főiskolán 1954-ben szerezte meg.
 
A Vidám Színpad társulatának tagja volt 1956-57-ben, majd a következő években a Fővárosi Operettszínház Kamaraszínházában lépett fel. A Madách Színház tagja 1958-ban lett. 1995 végén úgy döntött, visszavonul a színpadtól. Számos színpadi szerep - köztük Szomory Dezső Hermelin, Shaw Tanner John házassága, Szabó Magda Régimódi történet, Beaumarchais Figaro házassága - mellett többek között az Iszony, a Változó felhőzet és a Galilei című film szereplője.
 
1985-ben érdemes művész címet kapott, 2010-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztje kitüntetést vehette át. Sinkovits Imrével 1951-ben kötött házasságot, két gyermekük született: Sinkovits-Vitay András és Sinkovits Mariann.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.